Kriminal, Mestne packe

Do kdaj še sramotno razbijanje na Marofu?

Marof je eden izmed najbolj priljubljenih kotičkov med Novomeščani, obožujejo pa ga tudi turisti, saj ponuja izvrstne poglede na mesto in okolico ter predstavlja vez med starim mestnim jedrom in sodobnejšim delom v Bršljinu. Ta 1100 metrov dolg drevored, ki nosi ime po znamenitem slovenskem pesniku, je zaradi svoje zgodovinske in kulturne vrednosti zaščiten z odlokom novomeške občine kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Med Novomeščani velja, da je Marof prostor mestne romantike, kjer srečujemo srečne in seveda zaljubljene ljudi. Pričakovali bi torej urejeno območje z obilo klopi in košev, kar je sprva tudi bilo, a je danes od tega ostala le še senca, saj se Marof spopada z vse hujšim vandalizmom, ki ni osamljen primer v mestu ob Krki, a ga je zaradi svoje vrednosti potrebno takoj izpostaviti ter doseči rešitve, ki bodo to preprečevale.

Namesto, da bi na njih sedeli …

Na Marofu se vandalizem in s tem razbijanje urbane opreme odvija že vrsto let, ob tem pa je potrebno poudariti, da se je intenzivnost v zadnjem času zelo povečala, kar se kaže v vedno znova razdejanem stanju. Tako lahko redno vidimo razbite klopi, uničene koše, poškodovane lesene ograde, ki dajejo oporo mladim drevesom ter polomljena drevesa sama. Še posebej nas skrbi zadnje, saj so mlada drevesa zelo na udaru. Nevzgojeni posamezniki lomijo veje, brcajo debla ter uničujejo opore zaradi česar obstaja bojazen, da mladi kostanji ne bodo vzdržali in jih bo potrebno ponovno menjati, kar bo katastrofa in obenem sramota. Omenimo naj, da se vandalski napadi dogajajo predvsem ob koncih tedna, in sicer v nočeh s petka na soboto, ko vedno znova nastaja nova škoda na kostanjih ter koših in klopeh. Seveda je bilo tako tudi zadnji petek, 4. 10. 2013. Tokrat so bile zelo poškodovane tri lesene ograde, uničene oziroma deformirane štiri klopi ter s sprejem zamazanih več dreves. Ponovno se je pokazalo, da je nekaterim malo mar za okolje, v katerem živijo, saj ga brez težav razbijajo in uničujejo.

Znašanje nad mladimi kostanji je postala stalna praksa

Odgovorov na vandalska dejanja ni

Glede navedenega je avtor spletne strani ZA Novo mesto v preteklosti že večkrat posredoval na Mestni občini Novo mesto, kjer razen sanacije stanja niso storili ničesar. Ne, niso razmislili o dodatnih ukrepih, preprosto so dejali, da je vandalizem del življenja v mestu. To je sicer lahko delno res, a če sledimo tej izjavi, potem se moramo strinjati z uničenjem Marofa, kar pa je vsekakor nesprejemljivo. Ni jasno, zakaj na občini ne razmislijo o postavitvi ovir na obeh straneh drevoreda, s katerimi bi vsem tistim, ki niso stanovalci tamkajšnjih hiš, preprečili dostop na Marof, kajti prav gotovo je del vandalizma povezan tudi s tem. Pogosto se namreč dogaja, da se skozi drevored vozijo nekatere skupine prebivalcev, ki nimajo ravno dobrih namenov. Poleg tega se postavlja vprašanje, zakaj policija ne izvede več obhodov, če ve, da se na Marofu pogosto razbija in uničuje. To bi konec koncev morala urediti občina ter se usklajevati s policijo glede teh reči, saj so občinski veljaki tisti, ki gospodarijo z mestom ter ga urejajo. Pri projektu ZA Novo mesto smo namreč prepričani, da bi s skupno koordinacijo občine in policije lahko storili veliko več na področju vandalizma, tako pa žal lahko gledamo sprehajalne poti in druge površine z uničeno vso pripadajočo opremo. Na žalost je med njimi tudi Marof, ki je zaradi navedenih dejavnikov še posebej občutljiv.

Ne samo lesenih ograd, lomijo tudi veje ter brcajo debla

Nesprejemljivo stanje!

Vsekakor se ne moremo strinjati z razbijaškim in uničevalskim trendom, ki smo mu priča. Tovrstne reči počnejo ljudje, ki jim vrednote, kot so prijaznost, poštenost, odgovornost in ljubezen, niso blizu. In tega le-ti tudi ne delajo prvič. Pridejo enkrat, razbijejo, pridejo drugič, razbijejo in tako se to nadaljuje, ker mi preostali ne storimo ničesar in gledamo stran. Nočemo si priznati, da se je ta pojav v družbi močno razširil, kot nočemo videti, da to morda počnejo celo ljudje, ki jih poznamo. Večina ima raje mir kot probleme, kar je sicer logično, pa vendar smo se vsi skupaj dolžni boriti proti vandalizmu zaradi katerega je uničena parkovna infrastruktura, ki je namenjena nam meščanom.

Večjih dreves ne morejo podreti, lahko pa jih porišejo

Luka REMS

2 komentarja

  1. Novomeščan

    Si videl, kako so popisali kip Štuklja? Prste bi jim posekal, bandi hudičevi.

    • Opaženo in sporočeno pristojnim na MONM. Žal se take stvari v Novem mestu vse prepogosto dogajajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja