Mestne packe, Na kratko

Neučinkovito preprečevanje vožnje na Loki

Na včasih najbolj atraktiven, vendar danes povsem zanemarjen odsek Župančičevega sprehajališča vodi mimo športnih igrišč na Loki asfaltirana pot (št. 1364, k.o. Novo mesto), ki je namenjena predvsem sprehajalcem, kolesarjem in drugim obiskovalcem. Z izjemo športnih klubov, ki lahko za dostop do stavbe na naslovu Župančičevo sprehajališče 1 uporabljajo tudi avtomobile, je vožnja za vse ostale po tej poti prepovedana. V preteklosti veliko ljudi omenjene prepovedi ni upoštevalo, zato so pristojni že nekaj časa nazaj na začetku športnih igrišč namestili krajšo zapornico, ki naj bi preprečevala dostop z vozili, a se je rešitev izkazala za povsem neučinkovito, saj le-ta vožnje in parkiranja na brežinah reke Krke ni odpravila. V zvezi s tem smo pri projektu ZA Novo mesto v poletnih mesecih obvestili Mestno občino Novo mesto in predlagali postavitev potopnih stebričkov. Do uresničitve predloga sicer ni prišlo, so pa konec avgusta delavci ob poti postavili bele količke z namenom prekiniti prakso parkiranja na brežinah Krke. Tudi ta rešitev se je izkazala za zgrešeno, saj sedaj številni parkirajo med stebrički, oziroma jih odstranijo ali poškodujejo.

Neučinkovita zapornica, ki naj bi preprečevala dostop z vozili

Da je temu tako, je kriva predvsem izbira sredstva, s katerim naj bi omejili prehod vozil. Agencija za šport Novo mesto, ki je bila pobudnik omenjene aktivnosti, je namreč izbrala avtomatsko zapornico, te pa ni bilo možno namestiti preko celotne širine, temveč le v zmanjšanem obsegu, saj je potrebno pustiti prazen prostor za prehod sprehajalcev in kolesarjev. Na ta način je tako ostalo dovolj prostora tudi za avtomobile, kar številni vozniki seveda pridno izkoriščajo in kljub prepovedi vozijo naprej ter ustavljajo na brežinah reke Krke. Zapornica je v tem primeru povsem zgrešena odločitev, saj ne odpravlja težav, obenem pa predstavlja povečano tveganje za vandalizem, kar se je že pokazalo z odlomom zapornice. Veliko boljša rešitev bi bili potopni stebrički, s katerimi se da zelo učinkovito preprečiti prehod vozil, poleg tega pa so precej bolj odporni na vandalizem in podobne procese, a se za njih niso odločili, saj naj bi bili veliko dražji. Prizadevanja agencije, da bi neučinkovito zapornico nadgradila z belimi količki ob poti proti sprehajališču, so se izjalovila, saj so jih neznanci že kmalu po postavitvi konec avgusta več izruvali oziroma polomili.

Nameščeni količki niso zdržali niti dober mesec

Cenejše ni vedno najboljše

Navedeni primer kaže na to, kam nas pripelje situacija, ko pri urejanju mestne problematike gledamo zgolj in samo ceno. Vemo, da danes sicer denarja primanjkuje na vseh področjih, a to ne pomeni, da lahko potemtakem sprejemamo ukrepe, ki niso učinkoviti. Prepričani smo, da so pristojni vedeli, da krajša zapornica ne bo odpravila problemov, a so jo vseeno realizirali, da bi lahko rekli, da so nekaj pa le storili. Vendar tega ne potrebujemo, Ne, ne rabimo polovičarskih rešitev, s katerimi ne dosežemo ničesar. Zapornica, ki bi morala celostno preprečevati vožnjo vozil, ne služi svojemu namenu, saj lahko vozila še vedno brez težav prehajajo, kar velja tudi za kasneje nameščene količke. Čeprav smo torej zapravili denar za urejanje območja, lahko hitro ugotovimo, da težav nismo odpravili, saj razrite zelenice in parkirana vozila ostajajo. Vprašanje je, če je sedaj zapornica še cenejša v primerjavi s potopnimi stebrički, kajti stalno popravljanje in odstranjevanje posledic negativnih praks pač ni zastonj.

Luka REMS

1 komentar

  1. Novomeščan

    Polovičarstvo se kaže na vsakem koraku. Me zanima, kateri Butalci so odobrili postavitev zapornice, ki zaprta pušča toliko praznega prostora, da lahko mimo nje z lahkoto zapelje avto. Ko sem jo prvič videl, sem se samo prijel za glavo. Tako neumno, da ostaneš brez besed. Zapravili so denar za prazen nič. Tisti količki enako. Škoda vsakega centa, ker jih pacienti itak takoj zbrcajo. Kdaj bo na občino prišel človek z vizijo, jao …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja