Dogodki, Reportaža

Utrinki s skokov v Krko

Pretekli vikend je bilo v Novem mestu zelo živahno, kajti na Kandijskem mostu je tokrat prvič potekalo tekmovanje v skokih v Krko, ki sta ga pripravili Agencija za šport Novo mesto in Zavod VRT. Dogodek, ki je bil v dnevih pred izvedbo veliko bolj promoviran kot preostale aktivnosti, je privabil enormno število obiskovalcev, po ocenah organizatorjev si je skoke ogledalo preko 2000 ljudi, kar je za mesto ob Krki vsekakor zelo lepa številka. Najbolj navdušujoče je bilo videti množice ljudi, ki so okupirale Kandijski most in bližnje brežine, saj so si prav vsi želeli ogledati adrenalinske skoke, obenem pa je bilo na Krki preko 50 različnih plovil, med njimi ogromno čolnov in tudi oba splava, ki sicer redno vozita turiste in druge obiskovalce po okljuku reke Krke. Vsekakor je bilo čutiti, da Novomeščani živimo s Krko in da smo tovrstne prireditve doslej pogrešali. Po besedah prirediteljev je bil glavni motiv skokov prispevati k oživljanju dolenjske lepotice, kar jim je glede na videno odlično uspelo, a vendar gre po našem mnenju le za kratkoročne učinke. Za konstantno več življenja na reki Krki bo pač potreben premik v glavah pristojnih na mestni občini, poleg tega pa bomo morali prekiniti z nekaterimi negativnimi praksami, o katerih je avtor strani že dan po dogodku pisal v komentarju.

Obred ob začetku tekmovanja – cvičkov venec za dobre in varne skoke

Močna udeležba na tekmovanju

V primerjavi z nekaterimi drugimi dogodki v preteklosti, ki so bili precej lokalni omejeni, je bilo tokrat povsem drugače. Udeleženci so v Novo mesto prišli iz vse Slovenije, nekaj jih je bilo celo iz Italije in Srbije, vseh skupaj pa jih je bilo 31, kar pomeni, da so gledalci lahko videli ogromno zanimivih skokov. Skakalci so se pomerili v treh disciplinah, in sicer v figurativnih skokih, skokih na noge in v lastovki, za vsako kategorijo pa sta bili predvideni po dve seriji. V figurativnih skokih je zmagal Borko Miladinović (195,85 točk) s Srbije, drugi je bil Aleš Karničnik (167,80 točk), tretji Jan Vončina (161,50 točk), sicer aktualni zmagovalec Slovenskega pokala 2013, ki si je zmago v tej kategoriji zapravil z nekoliko ponesrečenim skokom v drugem poskusu. Pri lastovki so bile stvari malo obrnjene, saj je prvo mesto osvojil ravno Jan Vončina (92,00 točk), drugo mesto je pripadlo Pinu Auberju (90,40 točk), medtem ko je tretje mesto osvojil zmagovalec v figurativnih skokih, in sicer Borko Miladinović (88,80 točk). V preostali disciplini, skokih na noge, se je najbolje odrezal Žan Mavrič (59,40 točk), sledila pa sta mu Andraž Muhič (57,75 točk) in Kristjan Peljhan (56,10 točk).

Dodajmo, da so gledalci ves čas bučno podpirali tekmovalce, izvirne in dobro izpeljane skoke pa nagradili z vzkliki in ploskanjem, zato smo prepričani, da si bodo nastopajoči Novo mesto zapomnili v zelo pozitivni luči. Potrebno je poudariti, da je bilo tekmovanje izpeljano profesionalno, kar nas pri projektu ZA Novo mesto navdaja z optimizmom, obenem pa smo veseli, da so organizatorji poskrbeli tudi za spremljevalni program, saj so že dopoldne potekale številne aktivnosti, med drugim potapljaško čiščenje reke Krke, splovitev novih lesenih čolnov in izlet po Krki, v času po tekmi pa je gledalce zabavala dolenjska zasedba DMP. Program se je končal nekaj po 23. uri, ko je za piko na “i” Jernej Klinar izvedel ognjeni skok s Kandijskega mostu.

Ob tem naj omenimo, da se je v okviru prireditve od aktivnega skakanja poslovil Tomaž Strel, brat veliko bolj znanega Martina, ki je sicer redno na prvi dan novega leta izvajal skoke v reko Krko in je tudi zaslužen za razmah omenjenega športa.

Uradne rezultate s tekmovanja si lahko ogledate tukaj!

Fotografije:

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja