Na kratko, Zgodbe vsakdana

Mestni potniški promet v “novi sezoni”

Še nekaj dragocenih dni in naposled bo prišel september, za marsikoga eden izmed najbolj neprijetnih mesecev, saj je le-ta povezan z začetkom prenekaterih obveznosti. Tu imamo v mislih predvsem šolarje, dijake in ostale izobrazbe željne ljudi, pa tudi druge odrasle, čeprav so številni izmed njih že tako ali tako delali večji del poletnih mesecev. Seveda pa s septembrom nastopi drugačen utrip življenja v mestu, vse se prebuja, kar se kaže tudi v drugačnem voznem redu mestnega potniškega prometa, katerega uporaba v zadnjih letih vztrajno narašča. Razveseljivo je namreč, da so številni meščani in drugi obiskovalci spoznali prednosti javnega prevoza, medtem ko preostale to še čaka. Pravijo, da je prihodnost v javnih oblikah prevoza, kar še posebej velja za Novo mesto, kjer prometno omrežje že sedaj na številnih mestih predstavlja ozko grlo, novih vpadnic pa zaradi pomanjkanja denarja ni na vidiku.

Avtobusna postajališča bodo spet bolj polna

S prvim dnem prihodnjega meseca tako stopi v veljavo “redni” in nekoliko posodobljeni vozni red, in sicer z linijami 1A, 1B, 2, 3, 4 in 5, veljal pa bo vse do konca meseca junija prihodnje leto. Cene vozovnic ostajajo nespremenjene. Za mesečno boste odšteli 9 €, cena posamezne vozovnice v predprodaji ostaja 0,60 €, medtem ko boste na avtobusu zanjo porabili 1,50 €. Nekoliko ceneje jo bodo odnesli študentje in dijaki, saj za njih veljajo subvencionirane cene. Mesečna vozovnica bo stala 5 €, polletna za obdobje 5 mesecev 25 € (za 4 mesece 20 €) in letna za obdobje 10 mesecev 45 € (za 9 mesecev 40 €). Ob tem je potrebno opozoriti, da lastnikom medkrajevnih vozovnic za avtobus pripada brezplačna vožnja z mestnim potniškim prometom. Posamezne vozovnice za MPP Novo mesto je možno kupiti na glavni avtobusni postaji, v kioskih na Glavnem in Novem trgu, pri bolnišnici ter BTC-ju v Bršljinu, medtem, ko se mesečne in druge oblike vozovnic lahko kupi le na glavni avtobusni postaji, in sicer na Topliški cesti 1. Vozne rede je sicer možno pogledati na spletni strani ponudnika prevozov.

Skica linij mestnega potniškega prometa

V septembru brezplačni mestni potniški promet

Z veseljem pa lahko tudi sporočimo, da so pristojni z Mestne občine Novo mesto in s podjetja Arriva, Dolenjska in Primorska, d. o. o., dosegli dogovor, po katerem se bomo lahko z mestnimi avtobusi v mesecu septembru vozili brezplačno. Namen tovrstne akcije je spodbuditi ljudi k večji uporabi javnega prevoza, potekala pa bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2013, ki ga bomo v Novem mestu obeležili med 16. in 22. septembrom. Ravno tako bodo cel mesec na voljo brezplačna kolesa, in sicer na Turistično informacijskem centru (Glavni trg 6). Ob tem naj vas opozorimo, da ponudnik mestnega potniškega prometa v Novem mestu ni več Veolia (to lahko ugotovite že z branjem zgornjih vrstic), saj je podjetje že meseca maja prevzela Arriva, ki je del nemške skupine Deutsche Bahn in je zadolžena za regionalne potniške prevoze izven Nemčije. Novo blagovno znamko bodo uveljavljali postopoma, zato ste lahko do sedaj na vozilih še videvali stare napise.

P.S. Nove mestne avtobuse pričakujemo na začetku prihodnjega leta!

Luka REMS, fotografija: Matej VOVKO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja