Mestne packe

Zanemarjeno območje pri gostinski šoli ter ploščad na Novem trgu

Ljudi, ki živijo na Jerebovi ulici in za dostop do Seidlove ceste uporabljajo javno pešpot (parcela 1187/1, k.o. 1456 Novo mesto) mimo gostinske šole, prav gotovo že dolgo časa jezijo razpadajoče stopnice in velik nered ob že omenjeni šoli. Ogorčenje nad situacijo je namreč povsem upravičeno, saj se plošče na stopnicah vzdolž celotne površine krušijo, vsake toliko časa pa kakšna izmed njih tudi odpade.  A ne le to, tudi neposredna bližina je povsem zanemarjena, saj se okoli šole redno pojavlja vandalizem, ob tem pa seveda tudi večje količine odpadkov. Ker se pri projektu ZA Novo mesto nikakor ne moremo strinjati s tovrstno prakso, smo že nekaj časa nazaj začeli določene aktivnosti in poizvedovanja v zvezi s problemom. Na vodstvo Srednje šole za gostinstvo in turizem smo naslovili vprašanja glede urejenosti okolice šole ter pridobili odgovore. Ravnatelj Jože Avsec nam je potrdil, da se na območju šole v popoldanskem in večernem času (predvsem čez vikende) zbirajo določene skupine oseb, ki za sabo puščajo plastenke, steklovino, različno embalažo in celo izruvane sadike rož. Po njegovo to niso le dijaki omenjene šole, temveč tudi drugi. Poudarja, da sicer čiščenje površin izvajajo, vendar zaradi različnih razlogov ne vsakodnevno, kar se pozna v sami urejenosti. Vsekakor pa si prizadevajo za čim bolj zgledne površine, dodaja ravnatelj, ki upa, da se bo situacija v prihodnje popravila.

Za zanemarjene in uničene stopnice se nihče ne zmeni

Strinjamo se, da nered ni posledica le dijakov gostinske šole, ampak verjetno tudi Ekonomske šole Novo mesto in študentov Fakultete za informacijske študije, a dejstva ostajajo enaka. Kot ustanove bi morale zgoraj omenjene šole poskrbeti za urejeno in čisto okolico, saj je njihova lokacija v osrčju mesta in odgovornost zato še toliko večja. Ob tem omenimo primer trakov (računov), ki so se že lansko leto pojavili na smrekah za objektom Srednje šole za gostinstvo za turizem. Kljub zagotovilom, da bodo odstranjeni, ti še zmeraj niso in visijo s smrek ter kazijo bližnji prostor. Poudariti je potrebno, da trenutno sicer poteka energetska sanacija gostinske šole, ki vključuje obnovo fasade in zamenjavo stavbnega pohištva. S tem naj bi poleg zmanjšanja stroškov za ogrevanje, poskrbeli tudi za lepši izgled, kar je nedvomno pozitivna novica, a dvomi o sami urejenosti območja upravičeno ostajajo.

Grafitov ob obnovi fasade že ni več, a splošna neurejenost bo ostala

Kar se tiče stopnic, je zadeva povsem jasna. Stvar je v pristojnosti Mestne občine Novo mesto, ki bi morala poskrbeti za ustrezno sanacijo poti. Drži, da je koncesionar za urejanje javnih površin že večkrat krpal stopnice, a to so le nujna vzdrževalna dela, medtem ko bi morala resno sanacijo pripraviti občina. Na slabo stanje stopnic, ki je posledica tudi velike obremenitve poti, smo opozorili pristojne na občini, ki so obljubili, da bodo zadevo preučili. Vsekakor bomo vztrajali na prenovi!

Razpadajoče tudi na ploščadi pred Mercatorjem na Novem trgu

A le streljal od stopnic lahko zaznamo novo veliko mestno packo. To je ploščad pred trgovino Mercator na Novem trgu (parcela 1276/1, k.o. 1456 Novo mesto) ter bližnje stopnice in pot do Picerije Chianti (Novljan). Na omenjeni ploščadi skoraj, da ni več asfalta, ki je že povsem razpadel, podobno je s stopnicami, ki vodijo do ploščadi. Tudi te so v zelo slabem stanju, kar odražajo z betonom zalite luknje, ki jih je več kot dovolj. Na zgornji poti, ki vodi v drevored ob Rozmanovi ulici, je zadeva zelo podobna, saj se betonske plošče po vsaki zime vedno znova in znova krušijo. Na žalost te poti niso sanirali pred leti, ko so z inovativno in do sprehajalcev zelo prijazno rešitvijo uredili podlago v drevoredu od picerije naprej. Z omenjenimi problemi na ploščadi in nad njo smo seznanili Mestno občino Novo mesto, od katere pričakujemo ukrepe.

Ploščad pred Mercatorjem mestu ni v ponos

Omenjene težave so jasni pokazatelj, da se urejanju javnih površin v Novem mestu posveča premalo pozornosti. Prepogosto se namreč zgodi, da se na določene odseke poti preprosto pozabi, oziroma se njimi ne ukvarja, kar je nedopustno. Del odgovornosti tu nosi tudi koncesionar, ki bi lahko nujna vzdrževalna dela opravljal hitreje in temeljiteje kot doslej. Občino bi lahko opozarjal na problematične dele poti ter predlagal sanacijo, a kaj ko se to v praksi dogaja bolj poredko. Tudi odzivni čas je po našem prepričanju preslab, kar bo treba v prihodnje, če bomo želeli zgledno urejeno mesto, popraviti. Pri projektu ZA Novo mesto zagotavljamo, da bomo venomer opozarjali na problematične javne površine ter s pozivi pristojnim poskušali doseči obnove. Vsekakor pa bomo spremljali vse aktivnosti ter o njih tudi poročali!

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja