Mestne packe

Mestno obzidje še kar naprej propada

Kmalu bo minilo leto dni, odkar so “Na Šancah” na več mestih razpadli ostanki mestnega obzidja. Tragičnega dogodka morda sploh ne bi opazili, a ker je v neposredni bližini sprehajalna pot, ki vodi na Loko, so ljudje prav kmalu začeli opozarjati in obveščati lokalne medije. Tudi projekt ZA Novo mesto je o zrušenju obzidja poročal na spletni strani, obenem pa smo takoj apelirali na pristojne, naj zagotovijo denar ter poskrbijo za sanacijo tega pomembnega dela starega mestnega jedra. Vendar občina sprva ni pokazala pretiranega interesa za urejanje nastale situacije, kar so takrat potrdili (informacija Čuvar-ja) tudi na Škofiji Novo mesto (obzidje je na meji med občinskimi in cerkvenimi zemljišči), kjer so dejali, da so župana že večkrat opozarjali na problematično obzidje, a se je kasneje vendarle nekaj premaknilo, saj je občina v predlogu proračuna za leto 2013, ki je bil potem tudi sprejet, zagotovila 100.000 € za prvo fazo sanacije. Temu je prav gotovo botrovala tudi odločba gradbenega inšpektorja, ki je odredil takojšnjo sanacijo obzidja ter do takrat zaradi nevarnosti zaporo izjemno priljubljene sprehajalne poti.

Šance še naprej propadajo …

Naj omenimo, da se je vmes zgodila ostra in dolga zima zaradi katere je obzidje še dodatno razpadalo in danes je stanje naravnost katastrofalno. Kamni, ki so tvorili obzidje, ležijo vsepovsod, tudi na poti, medtem ko je obzidje vse bolj krhko, obenem pa ga zaraščajo tudi bližnji grmi in drevesa. In da ne bi bilo to dovolj, so neznanci pred slabima dvema tednoma nasilno odstranili in poškodovali eno izmed turističnih tabel, ki je obiskovalcem ponujala informacije o že večkrat omenjenem novomeškem obzidju. Ne le to, odstranili so tudi zaporo, ki je preprečevala dostop na sprehajališče. Poudariti je potrebno, da je na območju redno veliko smeti, kar da slutiti, da se tu v večernem času zbirajo skupine prebivalstva, katerih cilj je razgrajanje in uničevanje mestne infrastrukture, kar je povsem nesprejemljivo. Povsem jasno je, da zapora ne zaleže, zato je potrebno do pričetka obnove nekaj spremeniti. Seveda smo o tem takoj obvestili Zavod za turizem Novo mesto. Marko Habjan, ki je na zavodu zadolžen za komuniciranje z javnostmi, nam je pojasnil, da bodo poškodovano tablo pospravili, glede informacij o sanaciji obzidja in predlogu za popolno zaporo obzidja pa je sporočilo posredoval vodji kabineta župana, ki nam do danes ni odgovorila, medtem ko so tablo v preteklih dneh pospravili, ravno tako je bila nazaj postavljena zapora.

Mnogi ne spoštujejo zapore sprehajališča – sedaj zapora ponovno na mestu

Seveda pa je srž problema v obzidju, ki ga je potrebno nemudoma obnoviti in to brez izgovorov. Obzidje “Na Šancah” predstavlja neprecenljivo zgodovinsko vrednost našega mesta ob Krki, zato so tovrstne mlačne odločitve pristojnih nedostojne, saj ti s svojo počasnostjo povzročajo dodatno škodo. Drži sicer, da so na občini leta 2010, torej še pred zrušenjem, poskušali izpeljati projekt obnove, a ker niso bili uspešni na razpisu za pridobitev nepovratnih evropskih in državnih sredstev v okviru operativnega programa IPA Slovenija – Hrvaška, so stvar preprosto odložili v predal in začeli razlagati, da nimajo denarja. V Novem mestu pač nismo preveč vztrajni in pogosto prehitro obupamo ali pa ne najdemo alternativnih možnosti, ki so vedno na razpolago. Mimogrede je potrebno povedati, da sta bila leta 2010 pripravljena tudi konservatorski program in projektna dokumentacija, predvideni znesek celotne sanacije pa je bi bil okoli 233.000 €, medtem ko je sedaj predvidena le nujna sanacija v vrednosti 100.000 €.

Ostala je samo še ena informacijska tabla

In ker se sanacija kljub predvidenim sredstvom (proračun za leto 2013) še zmeraj ni začela, smo brskali naprej in vendarle ugotovili nekaj pozitivnih signalov. Trenutno je namreč v teku javno naročilo za oddajo del sanacije obzidja, pričetek aktivnosti pa je predviden za mesec avgust, torej kmalu. Seveda se ob vsem tem postavlja vprašanje, ali se bo to zares zgodilo. Dogodki v preteklosti pač puščajo nek dvom, ki ga ni mogoče kar tako izbrisati. Vseeno upamo, da bo obzidje čimprej obnovljeno, saj si Novo mesto to vsekakor zasluži.

Aktivnosti v zvezi z razpadajočim obzidjem bomo seveda pri projektu ZA Novo mesto spremljali naprej!

Luka REMS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja