Mestne packe, Na kratko

OPOZORILO: Nepravilnosti v zasebnih novomeških pekarnah

Inšpekcija za varno hrano je v preteklih dneh in tednih v manjših pekarnah opravila več inšpekcijskih pregledov ter ugotovila številne nepravilnosti. Peki med drugim prodajajo izdelke s pretečenim rokom uporabe, neustrezno navajajo sestavine, zavajajo potrošnike, imajo slabe higienske standarde, nekateri imajo izdelke po tleh in podobno. Eno izmed pekarn na Gorenjskem je bilo potrebno zaradi živih miši pod vrečo z moko celo zapreti. Ugotovljeno je bilo, da kar tri četrtine lastnikov manjših pekarn krši zakonodajo. Naj omenimo, da so inšpektorji pri 88 podjetjih opravili kar 106 pregledov in odkrili 81 primerov kršitve zakonodaje, vendar pa so izdali le 21 ukrepov. Številne nepravilnosti so bile ugotovljene tudi v pekarnah, ki poslujejo v Novem mestu in okolici, kjer kupuje veliko meščanov.

Tudi v novomeških pekarnah številne kršitve – simbolična fotografija

Nepravilnosti v novomeških pekarnah:

  • Hiša s tradicijo, Sonja Kastelic s. p., prodajno mesto Qlandia, Otoška cesta 5, Novo mesto – odločba ali drug ustrezen dokument, začet prekrškovni postopek; (kasneje je bilo ugotovljeno, da odločba ni bila izdana, nepravilnosti pa so bile odpravljene)
  • Pekarna Aromas, Ljubljanska cesta 26, Novo mesto – ustno opozorilo
  • Pekarna in slaščičarna Kandija (podjetje Vujec), Trdinova ulica 1, Novo mesto – odločba ali drug ustrezen dokument, začet prekrškovni postopek
  • Pekarna ARTA, Resslova ulica 2, Novo mesto – odločba ali drug ustrezen dokument
  • Pekarna Šmihel, Šmihel 38, Novo mesto – odločba ali drug ustrezen dokument, začet prekrškovni postopek

Ob tem dodajmo, da projekt ZA Novo mesto Novomeščane in druge obiskovalce poziva, naj kruh ter ostale pekovske izdelke kupujejo v večjih in uveljavljenih trgovskih središčih, kjer je zaradi večjega števila kupcev in obsežnejših internih kontrol manjše tveganje. Prepričani smo, da omenjene nepravilnosti niso samo v nasprotju z zakonom, ampak predstavljajo tudi veliko tveganje za zdravje ljudi.

V prilogi si oglejte vse kršitelje predpisov.

Luka REMS

5 komentarjev

  1. Novomeščan

    In kaj točno je bilo narobe v omenjenih pekarnah?

Trackbacks / Pings

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja