Na kratko, Zgodbe vsakdana

Novo mesto ima javno brezžično omrežje!

Internet je za marsikoga nepogrešljivo orodje, ki ga uporablja mlajša ter tudi starejša generacija. Hiter dostop do informacij, se pravi brskanje po spletu je tako postalo nekaj samoumevnega. Danes svetovni trendi narekujejo, da potrebujemo dostop vedno in kjerkoli. Tega so se pred časom začela zavedati tudi slovenska mesta, ko so postavila prva javna brezžična omrežja, in sicer v Kopru, Izoli, Kranju, Domžalah, Ljubljani, Mariboru in drugod. Zagotovo je bila najbolj odmevna postavitev omrežja v Ljubljani, kjer imajo po pripovedovanjih tudi najnaprednejšo zadevo, pri projektu je namreč sodeloval Telekom Slovenije. Na splošno lahko za vsa omrežja rečemo, da so sprva pokrili predvsem ožja mestna središča, kjer je mogoče pričakovati največ ljudi. V Novem mestu tovrstne storitve do zdaj ni bilo, čeprav sta pred Rotovžem že sedaj delovali dve dostopni točki, vendar ni šlo za celovit sistem. Smo pa lansko leto v prispevku, kjer smo povzeli proračun Mestne občine Novo mesto za leto 2013 zapisali, da se predvideva vzpostavitev omrežja za letošnje leto. In to se je v teh dneh tudi zgodilo, saj so z občine sporočili, da je meščanom, obiskovalcem, turistom in drugim gostom na razpolago novo javno brezžično omrežje, na kratko WiFi Novo mesto.

Potrebno je vključiti možnost Wi-Fi (Wireless)

WiFi Novo mesto je javno brezžično omrežje, ki imetnikom pametnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov omogoča hiter dostop do svetovnega spleta, in sicer na naslednjih lokacijah oziroma območjih:

 • Glavni trg (od Kavarne do začetka Rozmanove ulice)
 • Novi trg (glavna ploščad z okolico)
 • Območje Športne dvorane Marof (do Nove ljubljanske banke, vključno s parkom pred Zavarovalnico Tilia)
 • Stavba občinske uprave – Seidlova cesta 1
 • Športni park Loka (v celoti pokrit športni park)
 • Športno središče Portoval (atletski stadion, pomožno nogometno igrišče z umetno travo, servisni objekt za tenis in kegljišče, teniška igrišča in okolica)

Začetna stran javnega brezžičnega omrežja

Kot rečemo so zaenkrat pokrita zgolj navedena območja, v prihodnje pa bi bilo smiselno projekt nadgraditi, in sicer s postavitvijo novih točk, tako da bi imeli omrežje vzpostavljeno v celotnem starem mestnem jedru in okolici. Ob tem naj vas opomnimo, da je uporaba interneta zaradi možnosti zlorab omejena na 3 ure dnevno. Celotna investicija postavitve dostopnih točk in druge opreme je znašala 20.000 € ter jo je izvedlo podjetje M & M, d. o. o., s Ptuja.

Hitrost interneta (prve dni, ko je bilo malo uporabnikov)

Uporaba interneta

Za delovanje brezžičnega interneta seveda potrebujete ustrezno napravo (pametni telefon, tablica, računalnik), ki ji morate vključiti možnost Wi-Fi. Ko je to storjeno, odprete brskalnik (v nekaterih primerih se vam odpre samodejno), kjer se vam prikaže začetna stran javnega omrežja. Na omenjeni strani vam ni potrebno vpisovati nobenih gesel ali drugih motečih zadev, ampak morate le stisniti gumb “Potrdi” in že lahko pričnete z brskanjem po spletu. Pri našem hitrem testu nismo ugotovili večjih težav, hitrost interneta je dobra, vendar pa je trenutno uporabnikov malo. Realno bomo hitrost lahko ocenili ob prireditvah ali koncertih, ko bo na prizorišču veliko ljudi in bo obremenjenost omrežja večja. Izpostavimo še, da ima sistem nekaj poporodnih krčev, saj občasno prihaja do nekaterih zapletov pri vzpostavitvi interneta. Poudarimo naj, da je za dobro uporabniško izkušnjo ključno, da ste čim bližje dostopne točke, saj bo hitrost interneta tako znatna boljša.

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

1 komentar

 1. Blaž

  HMMM…. 20.000€?¨!?!?! kot se men zdi, imas v rač. trgovinah zelo dobre wifi ruterje ki lovijo čez cel glavni trg za 100€!!! jst mam doma enga za 50 pa ojačevalno anteno… pa lovim zihr v rADIJU 500M! tako da men osebno ni jasno kam so dal 20.000 pa še ni celo mesto pokrito?! al je tle všteta še 10letna naročnina za dobavitelja interneta!?

  LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja