Dogodki

Vabljeni na Mali festival velikih vin!

Utrip nekega mesta je povezan z različnimi dogodki, ki se odvijajo v njem in teh je v Novem mestu v zadnjih letih kronično primanjkovalo, zato je bilo mestno jedro pogosto prazno in mnogi so dejali, da je pravzaprav mrtvo. S tem se ravno ne moremo strinjati, saj je nekaj odmevnih aktivnosti vendarle bilo, a zagotovo ne dovolj, da bi spodbudile več življenja na mestnih ulicah. Seveda je z dogodki povezan tudi turizem in ravno zaradi pomanjkanja raznovrstnih prireditev je ta v Novem mestu še vedno v povojih in to kljub pred leti ustanovljenem Zavodu za turizem, ki po našem prepričanju ni opravil svojih nalog, saj v letih delovanja ni dosegel zavidanja vrednih uspehov. Hvaljenje s skromnim številom turistov, ki se vsako leto poveča za nekaj odstotkov, pač ni dosežek, da ne govorimo o tem, da v zadnjem času nismo uredili prav nobene turistične infrastrukture niti nismo poskrbeli za učinkovito promocijo ob zavedanju dejstva, da Novo mesto vsekakor ima turistične potenciale. A ob vsem tem v mestu ob Krki vendarle imamo posameznike, ki želijo mestno jedro spreobrniti v živahno središče mesta ter ga popestriti z različnimi dogodki. In ena izmed njih je Meta Kocjan, lastnica butične vinoteke in trgovine Malamačka, kjer ponuja vrhunska vina, kulinariko ter druge umetniške izdelke, sedaj pa se bo preizkusila še z organiziranjem butičnega vinskega dogodka, kakor je prihajajoči festival opisala sama.

Na festivalu bodo potekale degustacije številnih vinskih sort

Kot rečeno, novomeška podjetnica skupaj s partnerji (Založba Goga in Mediodrom) pripravlja ta petek in soboto Mali festival velikih vin (Malvin), ki bo potekal v atriju Knjigarne Goga ter pred mestno hišo Rotovž. Aktivnosti, na katerih se bodo predstavili vinarji (teh naj bi bilo kar 15), ponudniki kulinarike in ustvarjalci različnih umetnostnih izdelkov, bodo potekale v popoldanskem času, in sicer med 14. in 23. uro, na prireditvi pa bodo prikazani predvsem lokalni produkti, ki so vsaj po našem mnenju premalo prepoznavni. Organizatorji obljubljajo bogat in zanimiv program, med drugim se bodo v dveh dneh zvrstile degustacije vin in kulinaričnih dobrot, izobraževalne delavnice, pogovor z etnologom Janezom Bogatejem in tako naprej. Eden izmed vrhuncem dvodnevnega dogajanja bo prav gotovo Večerja na trgu z Damjanom Finkom (v petek ob 20., v soboto ob 21. uri), kjer bodo na svoj račun prišli ljubitelji dobre hrane, saj bodo na meniju le najboljše jedi v kombinaciji s priporočenimi vini. Za omenjeno večerjo je potrebna predhodna prijava v Knjigarni Goga ali Malimački, na voljo pa je še nekaj prostih mest. Seveda pa bodo v večernem času nastopili tudi glasbeniki, obiskovalcem bodo prepevali Trio Kranjc in Vita Mavrič.

Naj omenimo, da želijo prireditelji z omenjenim festivalom prispevati k oživljanju mestnega jedra, kar so več kot pohvala vredna prizadevanja, obenem pa hočejo doseči boljšo kulturo pitja, ki je vsaj v Sloveniji katastrofalna slaba, kar se odraža na številnih področjih. Projekt ZA Novo mesto podpira tovrstne prireditve, saj so te po našem prepričanju ključne za turistično udejstvovanje našega mesta v bodoče ter organizatorjem želi obilo uspeha!

Program festivala:

Program festivala

 Luka REMS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja