Zgodbe vsakdana

Štiri pozitivne novosti v starem mestnem jedru

Na naši spletni strani pogosto pišemo o starem mestnem jedru Novega mesta, in sicer predvsem novice povezane z negativno vsebino. Tako obravnavamo starejše mestne hiše, ki jih lastniki ne vzdržujejo, opozarjamo na nelegalne posege brez soglasij, ki iznakazijo podobe fasad, seznanjamo javnost o pomanjkanju vizij za celovito urejanje središča in tako naprej. Včasih se moramo boriti celo za odstranitev in zamenjavo polomljenih snegobranov in žlebov, ki ogrožajo vozila in pešce, kot nazadnje, ko smo več mesecev opozarjali na nevarne kovinske predmete, ki so viseli s stavbe na Glavnem trgu 2 in kjer so šele nekaj dni nazaj poskrbeli za ustrezno sanacijo med zimo poškodovanih stvari. Ob vsem tem se včasih vprašamo, kaj počnejo lastniki in drugi odgovorni za nastale situacije, a pogosto ostanemo brez odgovorov, kar je nerazumljivo, saj je težav, ki bi jih morali vsi skupaj reševati več kot dovolj. A ni vse črno, kot tudi ni prostora za kritiziranje vsepovprek, kajti moramo si priznati, da so zadnji tedni prinesli nekaj pomembnih pozitivnih sprememb, ki bi jih lahko označili za znanilce boljših časov v mestnem jedru. Ob tem naj poudarimo, da projekt ZA Novo mesto objektivno in tehtno obravnava mestne družbene probleme in obenem podaja tudi precej kritik, a so te po našem mnenju povsem upravičene in na mestu. Seveda pa zmeraj pohvalimo dobre stvari in tako je tudi v tem primeru. Poglejmo si, katere so te pomembne pozitivne spremembe, ki smo jih zaznali:

1. Nova poslovalnice Nove kreditne banke Maribor

Nova kreditna banka Maribor je do sedaj delovala v prostorih Pošte Slovenije na Novem trgu, s 14. majem pa je začela poslovati na novi lokaciji, in sicer na Rozmanovi ulici 24, kjer deluje v eni izmed starejših hiš, ki je spomeniško zaščitena. Ob tem meščani nismo dobili le novih poslovnih prostorov banke, ampak tudi povsem obnovljeno zgradbo, ki se lahko pohvali z novimi okni in prenovljeno fasado, kar pozitivno vpliva na izgled Rozmanove ulice, ki ima, kakor vemo precej težav z zanemarjenimi objekti. Omenjeni projekt daje ostalim lastnikom stavb močno sporočilo, da je potrebno skrbeti za kulturno dediščino, ki se varuje v javno korist vseh nas. Ne zanemarimo pa tudi dejstva, da je banka ob slovesni otvoritvi podarila Knjižnici Mirana Jarca 3000 € za opremo novih multimedijskih prostorov, kar moramo ravno tako pohvaliti.

V prenovljeni hiši po novem deluje NKBM

2. Nova poslovalnica Optike Poljšak

Še eno poslovalnico smo pridobili v teh dneh. Gre za nove prostore Optike Poljšak, ki svoje stranke po novem vabi tudi na Glavni trg 14, seveda pa še naprej deluje tudi v Bršljinu. Tisti, ki nosijo očala omenjeno podjetje prav gotovo poznajo in velika večina se strinja, da so njihove storitve izjemno kakovostne, kar potrjujejo številne zadovoljne stranke. Z odprtjem nove trgovine smo meščani pridobili novo, estetsko zelo lepo urejeno trgovino, ki definitivno sodi v stari del mesta, saj sodobni trendi narekujejo, da so priznane in kakovostne trgovine sestavni del ožjih mestnih središč. Edino pripombo imamo na fasado objekta, saj se ta za razliko od hiše, v kateri deluje banka, ni prenovila, oziroma se je prepleskal le del okoli trgovine, kar ni najboljše, je pa bila zadeta vsaj barvna kombinacija. Naj omenimo, da ima hiša zelo veliko lastnikov in je morda to razlog, da ni bila izvedena resna obnova fasade.

Izjemno priljubljena optika tudi na Glavnem trgu

3. Arkade bar pod okriljem Gostilne Vovko

Novi lokal oziroma kratko “Arkade bar” je prav gotovo ena najpomembnejših pridobitev v centru mesta, saj prinaša povsem obnovljen notranji prostor s sanitarijami in velik poletni vrt, ki bo ravno v mesecih, ki sledijo, omogočal kakovostno druženje meščanov ter tudi turistov, ki bodo prišli v naše mesto. Prepričani smo, da bodo izkušnje, ki so si jih lastniki lokala pridobili na Ratežu, pripomogle pri uspešnem poslovanju in delovanju lokala, kar se potrjuje že na samem začetku, saj je tako zunanji kot notranji prostor izjemno dobro urejen, izbrani so prestižnejši materiali, kar se bo poznalo tudi pri obisku. Obenem so lastniki garancija, da ne gre za “instant” naložbo, ampak za dolgoročno usmeritev, kar je pozitivni znak za Novo mesto, saj poznamo obilo primerov, ko so se lokali in trgovine odpirali za 3 mesece, nato pa so zaprli svoja vrata. V prihodnosti pa se lahko pri Arkade baru nadejamo tudi kulturnih in drugih prireditev. Komaj čakamo!

Arkade bar je ponovno zaživel – deluje pod okriljem Gostilne Vovko

4. Največja umetniška slika v mestu

Mnogi pravijo, da v mestu ob Krki primanjkuje inovativnosti in drugih zanimivih zamisli, s čimer se strinjamo, a zadnji projekt v sklopu že zdavnaj zaključene Evropske prestolnice kulture vendarle potrjuje, da temu ni tako. Namreč, nekaj dni nazaj so na fasado hiše ob Čitalniški ulici namestili največjo umetniško sliko v mestu, ki meri kar 48 kvadratnih metrov in jo je naredil kostanjeviški slikar Jože Marinč. Slika z naslovom “Simfonija pomladi” čudovito dopolnjuje do sedaj pusto in večkrat z grafiti popacano fasado in je ena izmed boljših zamisli v zadnjih letih. Lastnik hiše Čedomir Jakovljević je ob otvoritvi dejal, da je sliko naročil predvsem zaradi stalnega beljenja, saj so grafiti tu nastajali pogosto. Poudariti moramo, da je definitivno izbral zanimiv način boja proti vandalizmu, poleg tega pa je na zanimiv način popestril sicer zelo kratko Čitalniško ulico. Projekt je vsekakor vreden posnemanja!

P.S. Če je koga strah, da bodo “ljudje s sprejem” ponovno udarili, ga lahko pomirimo, saj je slika varovana s kamerami. 

Umetniška slika Simfonija pomladi krasi eno izmed meščanskih hiš

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

2 komentarja

  1. Novomeščan

    Navdušen sem bil estetsko prenovo pri Poljšaku. Res lepo, v stilu kot se za Glavni trg spodobi. Samo poglejte, kako nevpadljivo, nemoteče je vkomponiran napis. Brez gromozanskih barvnih tabel, ki kazijo celoten trg. To je ogromen problem v mestnem jedru. Vsak bi rad imel kar najbolj kričečo tablo, da se ga bo ja opazilo. To nikakor ne sodi tja. Občina bi morala biti pri tem zelo stroga. Me zanima, kdaj in če sploh se bo to spremenilo.

    • Blaž

      jop se strinjam… Malo je veliko PRavjo! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja