Mestne packe, Na kratko

Sramota: Območje Portovala več mesecev v temi

Območje Portovala je zaradi trgovskega središča in športnega parka med Novomeščani še posebej priljubljeno, saj se tu nahajajo trgovine, kinodvorane ter športni objekti, kot so stadion in teniška igrišča. Ker so v bližini glavna avtobusna postaja, sprehajališče ter leseni most, ki vodi na Loko, lahko ugotovimo, da je frekventnost ljudi zelo velika, kar velja tudi v večernem in nočnem času, ko lahko tu opazimo veliko sprehajalcev in drugih mimoidočih. In ti so prav gotovo opazili, da na celotnem območju že precej časa ne deluje večina luči javne razsvetljave. Neprijetnost, za katero so ljudje mislili, da bo v nekaj dneh odpravljena, se vleče tako že več mesecev, kar je povsem nedopustno. Omenjeno stanje predstavlja nevarnost za sprehajalce ter povečuje možnost za kriminalna dejanja ter vandalizem.

Predel je povsem v temi – pogled proti trgovskemu središču

Potrebno je poudariti, da ne govorimo o nekaj lučeh, temveč o skoraj vseh, ki so bile postavljene ob izgradnji trgovskega centra Planet Tuš. Dejstvo, da jih od skupno 40, deluje le 13, pove vse. Ne delujejo luči ob otroškem igrišču, avtobusnem postajališču Tuš in obračališču na koncu ceste. Ne svetijo tudi tiste ob poti na Loko ter na mostu samem, kjer so brezhibne zgolj 3.

Rumeni kvadratki prikazujejo luči javne razsvetljave. Rdeči okvirji označujejo tiste, ki ne delujejo.

Seveda bi zadeve morali sanirati že zdavnaj, a se do sedaj ni spremenilo ničesar, kar jasno kaže na to, koliko v Novem mestu damo na kvalitetne in urejene javne površine. In kdo je krivec za nastali položaj? Glede na veljavne odloke je urejanje in vzdrževanje mestnih luči javna gospodarska služba, ki jo s koncesijo opravlja podjetje Elektromehanika Branko Gregorič s.p., vendar koncesionar pravi, da za popravilo potrebujejo odobritev oziroma naročilo s strani Mestne občine Novo mesto, ki pa ga do danes še niso prejeli. Na občini je za tovrstno področje pristojna Simona Pavlič (Urad za javne gospodarske službe, okolje in promet), ki naj bi bila o problemu obveščena, vendar kakor lahko vidimo v praksi, ni ukrenila še ničesar. Tudi na naša vprašanja o nedelujoči lučeh (še) ni odgovorila.

*Posodobitev – 31. 5. 2013: Z Mestne občine Novo mesto so odgovorili, da so o težavi obvestili župana, pristojni urad in direktorja, ki so odobrili, da se odpravi omenjene nevšečnosti v najkrajšem možnem času.

Naj omenimo, da bomo pri projektu ZA Novo mesto od pristojnih zahtevali, da se luči usposobijo v najkrajšem možnem času in že v naprej zavračamo morebitne izgovore, ki bi odlagali popravilo.

Luka REMS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja