Mestne packe, Na kratko

Nesprejemljive sledi kresovanja na Marofu

Tudi letos je na predvečer mednarodnega praznika delavcev, in sicer v torek, 30. 4., potekalo tradicionalno kresovanje na Marofu, ki ga je pripravila območna organizacija stranke Socialni demokrati. Prireditev, te se je udeležilo kar nekaj Novomeščanov, lahko vsekakor pohvalimo, vendar pa je nesprejemljivo, da organizator vse do danes (11. 5.) ni uspel pospraviti ostankov kresa ter precej zažganih pločevink in prav nič ne kaže, da bo to tudi storil, saj so bili v dneh po dogodku mobilna stranišča in zabojniki umaknjeni, medtem ko je pogorišče s pripadajočimi smetmi ostalo.

Ostanki kresa in smeti na Marofu

Ob tem naj omenimo Odlok o izvajanju gospodarske javne službe zbiranja in prevoz komunalnih odpadkov in gospodarske javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Novo mesto, ki v 44. členu zapoveduje:

“Organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev morajo za čas trajanja prireditve v dogovoru z izvajalcem javne službe zagotoviti, da se prireditveni prostor opremi z zabojniki za prepuščanje ločenih frakcij in posodami za prepuščanje komunalnih odpadkov.

Najkasneje 6 ur po končani prireditvi morajo organizatorji prireditve na svoje stroške zagotoviti, da izvajalec javne službe prevzame zbrane odpadke.”

Dejstvo je, da bi organizator moral površino (parcela 534, k.o. Novo mesto) povrniti v prvotno obliko, kar se ni zgodilo. Drži, da je bilo poskrbljeno za zabojnike, a se vseh odpadkov ni prevzelo, oziroma pospravilo. Zakaj je do tega prišlo ni jasno, saj nam na vprašanje o izpostavljenem problemu pri organizatorju niso odgovorili. Vsekakor pa bomo zahtevali, da se omenjene ostanke odpelje, sicer bomo posredovali pri ustrezni inšpekcijski službi.

*Posodobitev – 15. 5. 2013: Po večkratnih prizadevanjih nam je organizator le posredoval odgovor ter zagotovil, da bodo ostanke kresa pospravili v najkrajšem možnem času: “Popolnoma se zavedamo problematike in celotno zadevo urejamo. Takoj po kresu je bilo organizirano čiščenje, ker pa kres ni v celoti zgorel velikih kosov lesa nismo uspeli pospraviti in dogovorili smo se z postavljavcem kresa, da zadevo pospravi z ustrezno mehanizacijo. Ker je bilo v času, ki je bil predviden za pospravljanje deževno ni bilo možno dostopa z tovornjakom, zato se zadeva še ni sanirala. Večkrat smo se dogovarjali z njimi in v najkrajšem možnem času bomo zadevo uredili, kot smo jo vsako leto, ko smo organizirali tovrstno kresovanje.”

Pripis: Pogorišče je bilo skupaj z odpadki 15. 5. 2013 pospravljeno in zadeva je tako uspešno zaključena.

Luka REMS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja