Kriminal, Mestne packe, Mnenja

Komentar: Spoznanje, prosim!

V petek je v okolici glavne avtobusne postaje ter v bližini trgovskega središča Planet Tuš mrgolelo policistov. Patrulje so bile praktično na vsakem koraku, možje v modrem so imeli pod nadzorom prav vsak kotiček. Vse skupaj me ni pretirano presenetilo, kajti ustrahovanja, kraje in obračunavanja so na avtobusni postaji nekaj vsakdanjega. Kot sem kasneje izvedel, se je tokrat napovedal spopad med različnimi skupinami prebivalstva, ki imajo po njihovo med sabo veliko neporavnanih računov. Seveda je do vroče krvi prišlo tudi na spletu, kjer so posamezniki odkrito zagotavljali, da bo do pretepa slej kot prej prišlo. No ja, nič posebnega, saj smo v preteklosti vse to in še veliko več že videli, med drugim pretepe, škropljenja s solzivcem, uporabo skrajno gnusnega hladnega orožja (noži na preklop in boxerji) in podobno.

Baje, da je boxer zaščitni znak glavne avtobusne postaje

Kot Novomeščana me je sram, da v našem mirnem in lepem mestu ob Krki obstaja prostor, kjer se odvijajo najbolj zavržene oblike nasilja in kjer velja občutek, da pravila ne veljajo. Še bolj sram me je dejstva, da prav nič ne ukrenemo, kar pomeni, da nam je malo mar za vse skupaj. Meščani smo se enostavno sprijaznili s situacijo, to pomeni, da se na območju zadržujemo redko, da naše avtobusne izlete začenjamo nekje drugje. S tem dajemo nasilnežem potrditev, da je postaja prostor za izvajanje njihovih frustracij. Tam tako ostajajo le dijaki vozači, ki so v to primorani, medtem ko smo drugi že davno odšli drugam. Policija nam sicer preko tiskovne predstavnice redno zagotavlja, da so zadeve pod kontrolo, a kaj ko je daleč od tega, saj številna dejanja potrjujejo ravno nasprotno. Drži, da v okolici postaje redno vidimo belo modra vozila, da so policisti veliko prisotni, vendar lahko ugotovimo, da to ne reši in ne prepreči ničesar, saj se številna kriminalna dejanja nadaljujejo. In nadaljevala se bodo še naprej vse do takrat, dokler ne bodo pristojni z Mestne občine Novo mesto ugotovili, da imajo v rokah škarje in platno za rešitev težav.

Že davno bi lahko na občini ugotovili, da strategija reševanja težav na avtobusni postaji ne deluje. Način, s katerim smo v nekaj debelih letih uspeli zgolj vpisati stavbo v kataster ter urediti nekaj sanitarij je potrebno zavreči, kajti če bomo tako nadaljevali, bomo naslednjih nekaj let porabili za določitev upravljavca objekta, ki ga še zmeraj ni, pa čeprav bi moral že davno skrbeti za vzdrževanje in red na postaji. Dejstvo je, da lastniki objekta (to so nekateri lokali in drugi) nimajo prav nobenega interesa, da bi se situacija spremenila na bolje, kajti sedanje stanje jim ustreza, saj njihovi lokali privabljajo predvsem tiste skupine prebivalstva, ki jih dogajanje na postaji ne moti, oziroma so udeleženi v njem. V kolikor bi obnovili stavbo ter zagotovili red bi večino teh strank ti bari izgubili, zato je njihova pasivnost pri vsem skupaj sicer razumljiva, a nesprejemljiva. Na občini to vedo, saj z lastniki ne morejo rešiti skoraj ničesar, med drugim tudi administrativnih zadev glede prenosa lastništev ne. Pa vendar, kje so sestanki, kje je župan in kje so občinski uradniki? Kaj počnejo? V zadnjem času nismo glede reševanja težav na postaji slišali prav nič. Tavajo v tunelu in upajo, da se bodo stvari rešile, kar same od sebe. Ne bodo se, morile nas bodo še dolgo časa, če ne bomo naredili resnega razmisleka.

Sprašujem se, ali je sploh vredno še vlagati napore v zdajšnjo avtobusno postajo? Se je smiselno ukvarjati z lastniki, ki tudi lastništev ne morejo urediti? Je smiselno nadaljevati boj za določitev upravljavca? Na vsa ta vprašanja bi morali odgovoriti, saj postaja konec koncev propada že od samega začetka. Nikoli ni bila zares dokončana, danes pa je povsem zanemarjena. Streha zamaka, inštalacije so na več mestih uničene, zraven pa straši gradbena jama, ki je del stečajne mase in tako neuporabna. Priznajmo si, da kratkoročno nismo sposobni urediti razmer, ker je problemov preveč, sogovornikov pa premalo. Se vam zdi realno, da bodo sedanji lastniki prispevali za obnovo? Se vam zdi, da se bodo dogovorili? Ne, ne bodo se in na občini bi morali začeti iskati alternative, saj kvaliteten in sodoben potniški center potrebujemo danes in ne čez 10 let. Ta alternativa je nova lokacija, kjer bi lahko začeli z ničle in s čistimi računi, kar pomeni, da ne bi imeli ovir, kot jih imamo sedaj. Prepričan sem, da bi bilo vse skupaj cenejše, kajti sedanja postaja zahteva enormna vlaganja, vprašanje pa je če bi bili na koncu z njenim videzom sploh zadovoljni. In ne le to, zadeva bi bila lahko izpeljana veliko hitreje, kar je ključno.

Ne dovolimo, da se postaramo ob gladiatorski areni, kakor so postajo poimenovali novinarji Radia Krka.

Čas je, da nekateri pridejo do spoznanja!

Luka REMS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja