Mestne packe

Pozivi lastnikom parcel ob Župančičevem sprehajališču

Župančičevo sprehajališče smo zaradi neurejenosti in številnih nepravilnosti že večkrat vzeli pod drobnogled, nazadnje prejšnji teden, ko smo ugotavljali, da težave ne predstavljajo samo nezakonite ograde, ampak tudi zasebni privezi, vrtne lope ter še druge reči nad potjo, ki zmanjšujejo privlačnost območja. Čeprav smo obvestili tako mestni inšpektorat, kot tudi državne nadzornike, saj gre v primeru poti za kršenja občinskih in državnih predpisov, se do danes ni spremenilo ničesar. Na Inšpekciji za okolje in naravo so sicer sprožili nekaj postopkov zoper lastnike ograjenih zemljišč, vendar do epiloga preprosto ne pride (postopek je v teku že skoraj 5 mesecev). Še slabše učinkoviti so varuhi občinskih odlokov, ki odgovora sploh niso bili zmožni pripraviti, zato domnevamo, da niso sprožili nobenega nadzora. Mimogrede, njihovi kolegi v Ljubljani so glede tovrstnih reči veliko bolj uspešni. Ob tem naj omenimo, da naj bi bili lobiji za obvladovanje rečnih bregov v Novem mestu precej močni, poleg Župančičevega sprehajališča pa je na udaru tudi severni breg v starem mestnem jedru.

Projekt ZA Novo mesto si prizadeva za urejene in prijetne sprehajalne poti v našem mestu ob Krki, saj tovrstna sprehajališča meščanom omogočajo boljše možnosti za rekreacijo, poleg tega pa dvigujejo kakovost življenja v kraju. Pristojne želimo prepričati, da je potrebno razširiti mrežo poti, obenem pa urediti vse obstoječe. Menimo, da mora občina na tem področju pokazati več volje!

Posredujemo

Močni lobiji gor ali dol, enako velja za neučinkovite inšpekcijske službe. ZA Novo mesto bo vztrajal pri podrtju vseh nelegalnih ograj in živih mej, ki preprečujejo dostop do rečnih bregov in tako zastirajo pogled proti dolenjski lepotici. Nesprejemljivo je, da tovrstni procesi negativno vplivajo na sprehajalne poti, med drugim na Župančičevo sprehajališče, ki zaradi tega izgublja konkurenčno prednost pred drugimi. Poudariti je potrebno, da ni možno pristati na divje posege zasebnih lastnikov, ki so v nasprotju tako z zakonom kot odlokom.

Tovrstnim ograditvah je potrebno reči ne!

V zvezi z omenjeno problematiko nadaljujemo naše aktivnosti. Ker naši inšpektorji ne storijo ničesar, smo vsem lastnikom ograjenih parcel ob Župančičevem sprehajališče poslali pozive, v katerih jih pozivamo k odstranitvi ograj in druge nesnage. Naj povemo, da bomo kmalu poslali dopise tudi odgovornim za stanje na severnem bregu v mestnem jedru.

Primer dopisa lastniku parcele ob Župančičevem sprehajališču (dopisi so med sabo minimalno različni – različni lastniki, druge okoliščine):

 

Luka REMS, fotografija: Matej VOVKO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja