Dogodki

Kako bomo praznovali občinski praznik?

April je tukaj in s tem čas, ko v dolenjski prestolnici praznujemo ustanovitev mesta, saj je 7. aprila 1365 avstrijski vojvoda Rudolf IV. Habsburški Novemu mestu podelil mestne pravice ter prebivalcem omogočil nove možnosti razvoja, ki so jih ti tekom zgodovine s pridom izkoriščali. V počastitev 648. obletnice podelitve pravic tako Mestna občina Novo mesto že tradicionalno pripravlja sklop kulturnih, športnih in drugih dogodkov, ki bodo potekali skozi ves mesec. Osrednja prireditev bo potekala, v ponedeljek 8. aprila, in sicer v Kulturnem centru Janeza Trdina, na kateri bodo podelili občinske nagrade in priznanja, v kulturnem programu pa bo nastopil Jure Ivanušič z monokomedijo Od tišine do glasbe. Naj omenimo, da so letošnji nagrajenci Anton Starc, Avguština Lah, Rozalija Rkman, Andrej Gerbec, Majda Nemanič, Matjaž Šinkovc in Bojan Tudija.

Vabilo na osrednjo prireditev ob občinskem prazniku

Izmed ostalih dogodkov je potrebno izpostaviti sedaj že izjemno popularni Novomeški tek, ki je vključen tudi v Teke Dolenjske 2013 za pokal Dolenjskega lista. Ravno tako bo letos potekal tradicionalni nočni pohod na Trško goro v režiji Planinskega društva Krka Novo mesto. Na kulturnem področju velja omeniti mednarodno prireditev S knjigo gradimo mostove, v sklopu katere bo Novo mesto obiskala ruska delegacija, ki bo novomeškim osnovnim šolam podarila knjige, ter odprtje razstave karikatur in ilustracij Roberta Hlavatya, ki bo gostovala v Dolenjskem muzeju. Osrednja kulturna ustanova na Dolenjskem pripravlja tudi sprehod v soju bakel ob ostankih mestnega obzidja, ki pa zagotovo ne bo tako lep, saj so se ostanki obzidja Šance v lanskem letu porušili. Zanimivo bo videti še javno tribuno na temo 650. obletnice ustanovitve Novega mesta, ki jo pripravlja občina, z namenom dobiti predloge, kako naj leta 2015 poteka praznovanje tega okroglega jubileja.

Natančen razpored vseh teh in ostalih prireditev si oglejte v gradivu, ki so ga pripravili na občini:

Luka REMS

2 komentarja

 1. Mare

  Luka, od tebe bi pričakoval kaj več kot samo kopi-pejst objave. Kje je kritični duh? Upam, da ni minil saj si dobro začel. Večino teh prireditev bi izvedli pa če bi bil “praznik” občine ali ne. Sploh pa ni glede na stanje kaj praznovat …

  • Pozdravljen, Mare.

   Obtoževanje, da gre za copy-paste objave ni potrebno. ZA Novo mesto obvešča o dogodkih, ki se odvijajo v našem mestu (enako je bilo za decembrski sklop prireditev), saj menimo, da je obveščenost med meščani slaba, zato ni prav nič narobe, če kdaj “pomagamo” občini pri informiranju javnosti o zanimivih dogodkih.

   Sprašujem se, zakaj bi kritiziral nekaj, kar je dobro. Pohvalno je, da se posamezna društva in druge organizacije trudijo, da z različnimi aktivnostmi spodbudijo ljudi k obiskovanju kulturnih, športnih in drugih prireditev. Ni na mestu vse samo kritizirati in to tudi nikoli ni bil namen projekta ZA Novo mesto. Za razliko od drugih je ZA Novo mesto tehten in preudaren, opozarja na probleme, ki bi jih lahko odpravili ter išče primere dobrih praks. Pomembno se mi zdi, da pohvalimo projekte, ki bodo izboljšali življenje v mestu (obnova Kandijske ceste npr.). Politika tu ni pomembna.

   Rad bi te še opozoril, da stanje v Novem mestu ni slabo. Ne smemo omadeževati vse, kar smo storili. Novo mesto je mesto z dobro osnovo, ki temelji na zdravem gospodarstvu. To dobro osnovo pa je možno še zelo dodelati, na kar opozarjamo in seznanjamo javnost pri projektu ZA Novo mesto.

   Več pozitivne energije ti želim.

   Luka Rems, avtor strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja