Zgodbe vsakdana

Svež veter med arkade

Čeprav na novomeško staro mestno jedro upravičeno vedno znova letijo najrazličnejši očitki o zanemarjenosti in neurejenosti, si je potrebno priznati, da so zadnja leta prinesla nekaj pozitivnih premikov, in sicer lahko pohvalimo obnovo gostišča (Hiša kulinarike), gledališča (Anton Podbevšek Teater) ter tudi celovito sanacijo Dolenjskega muzeja, v sklopu katere se je uredila Križatija, za izpostaviti pa je tudi postavitev informacijskih tabel o kulturni dediščini, kar predstavlja upanje, da bodo odgovorni zaigrali tudi na karto turizma. Pa vendar so meščani večinsko nezadovoljni, saj se je v mestu nakopičila gora problemov, ki jih nekaj odličnih projektov žal ne more rešiti. Med večje težave tako uvrščamo propadle in opuščene zgradbe, ki so večinoma v zasebni lasti, mnogi izmed lastnikov pa se z njimi ne ukvarjajo, kar jasno odraža zunanji videz slednjih. Naj poudarimo, da smo težave o propadlih objektih že predstavili na naši spletni strani.

Pogled na lokal pod arkadami, ki je trenutno še zaprt

Omenjene zadeve še zdaleč niso edine prepreke v starem mestnem jedru. Če vprašate Novomeščane, vam bodo ti znali povedati, da je Glavni trg pogosto prazen, da ne opravlja svoje vloge ter da je staro mestno jedro središče duhov. To sicer drži le deloma, saj so napori pogumnih posameznikov lokalne skupnosti obrodili nekaj sadov. Bolj aktivno mestno življenje so spodbudili LokalPatriot, lokal Pri vodnjaku, Čajarna Stari most ter določeni projekti, med katerimi moramo prav gotovo omeniti postavitev umetniške tržnice, ki je v poletnih mesecih privabila presenetljivo veliko obiskovalcev. Vse našteto je pripomoglo k boljšemu utripu dogajanja v središču mesta, a to zahteva nove korake, predvsem v smislu zagotavljanja novih prostorov za druženje in klepet. Tu imamo v mislih gostinske obrate, ki ponujajo raznovrstne možnosti, vendar so si ti v zadnjih letih ustvarili precej slabe reklame, saj so veljali za nekakšne “instant” naložbe, ki zdržijo nekaj mesecev, morda leto, nato pa zaprejo svoja vrata in obrnejo hrbet najstarejšemu predelu Novega mesta. Seveda pa ne smemo le posploševati, saj obstajajo tudi redke izjeme.

Arkade bar – konec, ki je nov začetek

Če kaj spremljate aktualno dogajanje, ste lahko pred časom zaznali, da je svoja vrata zaprl tudi bar, ki je dolga leta deloval pod arkadami, na stičišču Glavnega trga in Rozmanove ulice. Ta je bil zlasti v poletnih mesecih priljubljena točka obiskovalcev, a je zadnje čase prevladal občutek, da se je vse skupaj izpelo, saj ga je bližnja konkurenca uspela obvladati z boljšo in raznovrstnejšo ponudbo, zlasti pozimi, ko je lokal praktično sameval. Tako je danes ostal le prazen prostor, kjer so nekdaj stali točilni pulti, a z nalepljenim listom, ki več kot vzbuja upanje, saj je na njem napisano, da bo že kmalu zaživel nov lokal, ki bo deloval pod taktirko Gostilne Vovko, ta na Ratežu s svojo odlično kuhinjo osvaja tako domače kot tuje goste. Bar kot bar, bi lahko rekli, pa vendar za njim stoji priznana gostilna, za katero je značilna kakovost in tradicija, zato smo se tudi odločili, da stvar dodatno raziščemo ter predstavimo določene informacije. Nas je zanimalo predvsem, kaj je botrovalo odločitvi za zagon projekta, kaj je bilo tisto, kar je prevladalo pri tem?

Od blizu – zadnji najemnik

Pri Gostilni Vovko pravijo, da so se za odprtje lokala odločili po naključju, motiv pa je bil prav gotovo tudi želja po prispevanju k oživljanju mestnega jedra. Pogodbo za najem so sklenili za 10 let, ta vključuje predkupno pravico, s katero dodatno utemeljejo svojo trditev, da gre za dolgoročno naložbo. Prepričani so namreč, da je gostinstvo tek na dolgo proge, kar so spoznali predvsem pri svojem 35 letnem delu na Ratežu. “Časi, ko si v najem vzel lokal za 5 let in si ob tem lahko tudi dobro zaslužil, so že dolgo mimo. Tisti, ki tega ne razumejo, imajo lahko težave”, so odločeni.

Ponudba, ki ustreza mestnemu načinu življenja

Po zagotovilih Vovkovih lahko v novem lokalu pričakujemo raznovrstno in celostno ponudbo pijač. Posebej izpostavljajo značilno jutranjo kavo ter pestro paleto dobrih in kakovostnih vin, ob tem pa ves čas poudarjajo, da želijo ponuditi gostom prijetno in profesionalno postrežbo zaradi katere se bodo ti radi vračali pod arkade. Majhnost notranjega prostora jih ne skrbi, po njihovem mnenju je to lahko prednost, saj je na ta način lažje obvladovati celotni proces poslovanja. Temu je potrebno dodati, da prostor pod arkadami velja za izvrstno lokacijo, saj se tu mimo vijejo poti ljudi tako dopoldne kot popoldne. To pritrjujejo snovalci projekta, ki želijo, da bi lokal ponovno postal prostor srečanj Novomeščanov ter jim omogočil prijetne možnosti za klepet in druga opravila. Z velikim veseljem je treba pozdraviti tudi odločitev, da poletni vrt ostaja, a  Vovkovi opozarjajo, da so cene najema javnih površin zelo visoke, kar pa zagotovo ne spodbuja oživljanja mestnega jedra.

Zloženi stoli in mize na poletnem vrtu

Urejanje mestnega jedra

Zanimivo je, da pri Gostilni Vovko izpostavljajo tudi urejanje starega mestnega jedra. Po njihovem mnenju bi tu morali večkrat skupaj stopiti investitorji in stroka ter poiskati rešitve, ki bodo zadovoljevale obe strani, obenem pa opozarjajo na nekatere neustrezne svetlobne napise, ki so nameščeni nad trgovinami in ne sodijo v ta predel mesta. Projekt ZA Novo mesto temu pritrjuje, nekateri svetlobni napisi nikakor ne sodijo na Glavni trg, vendar interesa za celovito ureditev tovrstnega področja ni. Odlok o prostorsko ureditvenih pogojih za območje mestnega jedra Novega mesta sicer v 23. členu navaja, da morajo biti reklamni izveski oblikovali skladno s stavbo, vendar področje nihče resneje ne nadzira, zato so to le črke na papirju, enako velja npr. tudi za prehodnost in dostopnost po rečnih bregovih Krke, ki je zagotovljena ravno s tem odlokom, a vsi vemo kakšno je stanje v resnici. Kar se tiče zanemarjenih objektov, je stvar še bolj komplicirana, saj so objekti varovani kot kulturna dediščina. Vendar to ni dejanski problem propadanja stavb, hvala bogu, da se ohranja dediščina, težave so namreč v razdrobljenosti lastništva, lastniških sporih, nezainteresiranosti ter v pomanjkanju finančnih virov. To potrjuje tudi praksa, saj imamo v starem mestnem jedru cel kup objektov, kjer je več lastnikov iste stavbe, pogosto pa med njimi prihaja še do sporov, kar onemogoča premike na bolje, poleg tega je nekaj hiš v lasti nepremičninskih podjetij, katerih edini interes so prodaje, te pa so danes zaradi finančne situacije lahko dolgotrajne. Dodatno težavo predstavlja nezainteresiranost, saj je nekaj primerov, ko lastniki nimajo nobenega interesa s stavbami, se z njimi preprosto ne ukvarjajo, njihova vloga je le ta, da so lastniki. Dejstvo je, da projektov zasebnih vlagateljev za obnove ta trenutek ni, so zgolj zapletene situacije, ki se vlečejo že dalj časa. Je pa potrebno poudariti, da kdor ima vizijo in interes, ta zadeve ustrezno izpelje, kar se pokaže v praksi. Tako imamo primer dveh zelo lepo urejenih hiš, kjer so bila pridobljena vsa potrebna soglasja (Glavni trg 4 in 31) in nasploh ni bilo težav. Podobno velja za hostel Situla. Ob tem je potrebno omeniti, da stara mestna jedra zahtevajo nekoliko več razumevanja in ni dovolj le to, da prideš z nekim projektom. Tipični primer navedenega je Hotel Krona, ki sameva že vse od obnove. Enako velja za koščke fasad, ki jih lastniki trgovin prilagodijo po svoje, pri tem pa jih izbira barv sploh ne skrbi. Na ta način dobimo celo paleto različnih barv in kar je nabolj žalostno, tako se iznakazi  podobo celotne stavbe.

V objemu za Novo mesto značilnih arkad

Skrb Gostilne Vovko tudi za druge mestne probleme tako predstavlja opazno razliko v primerjavi z drugimi, ki jim je pomemben le denar, ostalo pa jih ne zanima. To odražajo njihove bogate izkušnje, ki pravijo, da je odličen rezultat posledica sodelovanja več subjektov in ne gre zgolj za individualizem. Gre za več kot pohvalna prizadevanja, ki dajejo zgled vsem, ki so tako ali tako povezanimi s starim mestnim jedrom. Potrebno se je namreč pogovarjati, iskati rešitve, ob tem pa gledati skupno dobro vseh nas, saj le to tisto, kar nas lahko popelje v boljšo prihodnost. Kljub vsemu znanju, ki ga premorejo, pa ostajajo trdno na tleh. Zavedajo se, da je poslovanje v mestu drugačno, kot na vasi in da se bodo morali na to še navaditi.

Za konec naj še enkrat Gostilni Vovko izrazimo pohvalo, da se je odločila vstopiti na Glavni trg ter ji zaželimo vse dobro pri njenem nadaljnjem delu. Z veseljem pričakujemo otvoritev lokala, ki bo najkasneje meseca maja letos. Upajmo, da bo med arkadami zapihal svež veter, ki bo potegnil tudi v druge predele.

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

1 komentar

  1. Joža

    pravijo, da je ljubezen agens razvoja in pričakujem, da bo vaša ljubezen do Novega mesta vsaj spodbudila, če že ne razvila pogoje za njegov hitrejši napredek. Da bi se uresničevale tudi Vovkove želje lahko vsak od nas nekaj prispeva. Ustanovili bi lahko Institut za razvoj mesta, ki bi dolgoročno pridobival investitorje, poskrbeli za statut mesta, določitev njegovih mestnih pravic in dolžnosti ter za imenovanje mestnih funkcionarjev vašega kova. V društvu za prostovoljno delo imamo gospo, ki zna pripraviti vse potrebno za pridobitev evropskih sredstev in v Bršljinu Razvojni center, ki ima vse pogoje, da pospeši donosno podjetništvo. Ne pozabimo na možnosti, ki nam jih vsak dan več ponuja novomeška akademska sfera. Toda, dragi prijatelj, kje je Novomeščan ali Novomeščanka, ki bi hotel/-a in zmogel/-a biti predsednica vlade mesta Novo mesto?
    Srečno! Joža

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja