Mestne packe

Poziv lastniku mitnice v Kandiji

V začetku tega leta smo objavili obširen prispevek o propadajoči in zapuščeni nevarni stavbi v Kandiji, ki je bila nekdaj mitnica. Tedaj smo predstavili sedanje stanje, iskali vzroke za nastalo situacijo ter raziskali zgodovinski pomen že omenjene mitnice. Natančno smo se seznanili z razmerami, informacije smo iskali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, v občinskem prostorskem načrtu ter v drugi literaturi. Pogledali smo tudi v prihodnost in ugotovili, da se stavbi ne piše nič dobrega, saj ni signalov, da bi se karkoli spremenilo. Namreč, sedanje stanje se vleče že zelo dolgo časa.

Še enkrat naj omenimo, da gre za objekt, za katerega se lastnik enostavno ne zmeni, zato ta strahotno propada. Krušenje ometa, razbita okna, puščanje vode skozi žlebove, ostri in nevarni kovinski predmeti, so pač vsakdanja zgodba v tem delu Kandije. Ravno zaradi vsega naštetega smo se pri projektu ZA Novo mesto odločili poslati lastniku klasično pismo s pozivom k nujnim vzdrževalnim delom ter k premisleku o prihodnosti stavbe, ki ima zagotovo potencial, z izgradnjo že včasih stoječega lesenega mostu, pa bi le tega še povečali, predvsem v turizmu, kjer obstaja možnost za restavracije ter druge prostore. Seveda se mora tu angažirati tudi občina.

S strehe visijo različni nevarni kovinski predmeti, z neuporabnih žlebov teče voda …

Poudariti je potrebno, da je bilo pismo napisano zgolj z enim namenom, in sicer spodbuditi lastnika k ukrepanju. Projekt ZA Novo mesto nima nikakršnih slabih namenov, nas ne zanima kdo je lastnik in komu pripada. Naš edini cilj je Novo mesto, katerega želimo izboljšati.

Nadejamo se, da se bo lastnik sedaj le odzval in ukrepal ter postoril vsaj nekaj nujnih del. Potrebno je zavarovati predel ob pločniku in tako pešce zaščiti pred puščajočo vodo iz žlebov, nevarnimi kovinskimi deli ter ledenimi svečami sedaj v zimskem času. Ravno tako je treba opraviti pregled stavbe in ugotoviti, v kakšnem stanju je ter nato sprejeti določene ukrepe. Namreč, ravno v teh dneh se je v Mariboru porušila starejša hiša, mi pa se bojimo, da se lahko nekaj podobnega dogodi tudi z mitnico. Ne pretiravamo, če rečemo, da je mitnica eden izmed najbolj zanemarjenih objektov v našem mestu.

V kolikor se ne bo nič spremenilo, bomo morali poseči po drugih ukrepih, v tem primeru se bo morala vključiti tudi občina. V nadaljevanju objavljamo omenjeno pismo s pozivom. Osebni podatki so zabrisani, zato lahko na nekaterih delih opazite bele lise.

Luka REMS, fotografija: Matej VOVKO.

O avtorju: Luka Rems

Človek, ki ljubi Novo mesto. Planinec. Tekač. Računalniški navdušenec. Ponosen Slovenec.Več v zavihku "O nas".

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja