Mestne packe

Neuporabna in zanemarjena čistilna naprava “Novoteks”

Idilično sprehajalno pot od Medičeve ulice v Bršljinu do gostišča na Loki kazita dve mestni packi. Ena  je zapuščen objekt Slovenskih železnic, ki se nahaja na stičišču z drugo potjo (iz smeri samskega doma SŽ), druga veliko hujša packa pa je neuporabna in zanemarjena čistilna naprava v neposredni bližini sklopa proizvodnih objektov nekdaj velikega tekstilnega podjetja Novoteks. Samo območje je sicer precej degradirano, a zadnje čase doživlja ponovno prebujanje, saj ga oživljajo nekatera podjetja, ki so si tu našla prostor za ustvarjanje svojih podjetniških idej. Med njimi so podjetja Kaaap (tekstilni izdelki), San 21 (kopalniška oprema), Krnc (sveže sadje in zelenjava), Arex orodjarna, WLB (oba kovinski izdelki) ter še nekateri drugi. Naj omenimo, da podjetje WLB gradi celo nov proizvodni obrat, kar je pohvalno.

Takole nas strašijo ostanki nekdanje čistilne naprave

Vrnimo se nazaj k čistilni napravi. Ta ni samo zanemarjena in neuporabna, temveč tudi zelo nevarna. Sestavljena je iz dveh objektov (zraven so nekoliko višje še bazeni), iz katerih odpadejo različni predmeti, razbita so okna in vrata, tako, da je možno celo vstopiti. Notri je pravo razdejanje, kjer se najde kup smeti, kar da slutiti, da so se na območju zadrževali tudi brezdomci, oziroma odvisniki od drog. V neposredni bližini je kup različnih in neuporabnih cevi, jaškov ter drugih inštalacij. Med drugim tudi večji in globok jašek, ki ni zavarovan in bi bil lahko ob spletu nesrečnih okoliščin usoden za morebitnega sprehajalca. Poudariti je potrebno, da je vse skupaj čisto zraven sprehajalne poti, zato je omenjeno stanje še bolj nesprejemljivo.

Cevi, druga napeljava in smrtno nevarni jašek

Ozadje problema

O Novoteksovi čistilni napravi so pristojni razpravljali na seji občinskega sveta že davnega 23. decembra 2004, ko so sprejeli sklep, da terjatve do družbe Novoteks Tkanina d. d., kompenzirajo (nadomestijo) tudi z zemljiščem št. 348 (katastrska občina 1456 Novo mesto), ki vključuje gospodarsko poslopje, funkcionalni objekt (čistilna) in zelenico. Drugače povedano je občina odkupila zemljišče s čistilno napravo, z namenom sanacije območja (reševanje problema sprehajalne poti), kar je takrat razlagal Jože Derganc, pomočnik direktorice občinske uprave.

Kot lahko vidite danes, ko odštevamo dneve do leta 2013, lahko ugotovite, da zastavljenih ciljev niso uresničili, saj predel še zdaleč ni saniran, je ravno takšen kot je bil leta nazaj, to pa je seveda nesprejemljivo. Opravičljiv razlog bi bil morebitni sodni spor v zvezi zemljiščem, ki bi onemogočal načrtovane aktivnosti, vendar tega ni, to potrjuje tudi izpis iz zemljiške knjige, kjer je jasno navedeno: “Z nepremičnino ni povezana nobena zemljiškoknjižna zadeva, o kateri še ni pravnomočno odločeno.”  Trenutno stanje je torej sramotno in neopravičljivo, saj ima občina vse vzvode, da zadeve sanira, kot se spodobi.

Pogled v notranjost je grozljiv

ZA Novo mesto bo od pristojnih zahteval pojasnila, zakaj se agonija čistilne naprave vleče že toliko let in zakaj niso mogli izvesti sanacije. Predlagamo, da se sedaj pa zares čistilna naprava podre ter območje zatravi in posadi drevesa, kar bi lepo sovpadlo s sprehajalno potjo. V kolikor tega ne morejo  hitro izvesti, pa naj vsaj s fizično zaporo preprečijo dostop do objektov ter zavarujejo nevarne in odprte jaške.

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

3 komentarji

  1. RobertB

    Tole bi lahko zravnal s tlemi, spucal, prerahljal zemljo in posadil travico.

    • Poceni in enostavna rešitev. Naprava se ne uporablja in ne deluje, je pa zemljišče od občine, tako da bi to že zdavnaj lahko uredili, če bi bila volja. Bo treba pritisniti na odgovorne!

Trackbacks / Pings

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja