Kriminal

“Klasika” na Marofu

Včeraj smo objavili komentar na novomeški vandalizem, pogled na tovrstno problematiko ter predstavili določene rešitve, danes pa vam postrežemo še s prikazom “klasičnega” uničevanja na Marofu, kjer se take reči dogajajo tedensko.

Naj vas spomnimo, da je Luka Rems pred časom v komentarju glede vandalizma na Marofu zapisal:

“Prijetno hladno je, že pred prvimi sončnimi žarki nas varuje kostanjev drevored, ki pa mu danes kaže vse slabše. Zadnja leta so bile na udaru številne bolezni, zato je bilo potrebno precej dreves požagati in posaditi nova. A tem novim drevesom, ki ustvarjajo mestno večno romantiko ne gre najbolje, saj jih nekateri ne morejo in ne morejo pustiti pri miru. Lomijo veje, uničujejo lesene opore … In ne enkrat, temveč vsakič po tem, ko delavci Trate zadeve popravijo. Jutranje zaspano nadaljujem svoj sprehod, kjer me kmalu čakajo povsem razdejane klopi (lesene deske so med drugim po celem drevoredu), pa koši, ki s svojo svetlo zeleno barvo nekje sredi travnika opozarjajo in kličejo: ” Postavi me na nazaj, prosim!” Pločevinke, vrečke iz McDonaldsa, kup plastične nesnage in cigaretni ogorki so malo tu, malo tam, prosto po Prešernu, ob poti in na poti. Komu mar, da je Marof in njegov drevored zaščiten z odlokom mestne občine. Precej žalostno, še posebej, če me ljudmi začutiš, da jih to ne zanima, veliko jih pravi v stilu “bodo komunalci že pospravili”. Saj bodo res, a to stane.”

Kakor lahko vidite se zgodovina na Marofu vedno znova ponavlja.

Posodobitev – 2.1.2013 (od 8. fotografije naprej)

V galeriji ste si lahko do zdaj ogledali razdejanje na Marofu kot posledico zadnjega vandalizma, ki se je na Marofu odvijal med 21. in 22. decembrom 2012. Sedaj pa se lahko seznanite tudi z dolgoročnimi posledicami takšnih in drugačnih aktivnosti vzdolž Kettejevega drevoreda (odlaganje odpadkov, vandalizem itd.). Gre za to, da dejanja, ki jih prikazujejo sveže fotografije, niso predmet rednega urejanja in saniranja območja, saj so na bolj “odmaknjenih” predelih.

OPOMBE K NOVIM FOTOGRAFIJAM:

  • 8. fotografija: Že nekaj časa je kup smeti v bližini Kapiteljske njive poleg oddajnikov.
  • 9. fotografija: Izruvana betonska pregrada je stalna stanovalka Kettejevega drevoreda – delo avtomobilov, nato še fizična obdelava ovire.
  • 10. fotografija: Nekoliko naprej od betonske pregrade (proti Bršljinu) se nekaj 10 metrov pod potjo bohoti vreča s smetmi in drugo nesnago.
  • 11. fotografija: Kose oblačil je že skoraj povsem prekrilo listje – kotanja nad potjo.
  • 12. fotografija: Črna vreča z nesnago v grmičevju ob poti proti vrstnim hiškam na Zwittrovi.
  • 13. fotografija: Pogorišča proti vrhu (naprej je vodohran) nikogar ne moti – tu so kovinski predmeti, nevarni žeblji …
  • 14. fotografija: Pločevinke, plastenke in ostalo embalažo lahko videvamo po celem območju, predvsem v bolj odmaknjenih delih.

Luka REMS

O avtorju: Luka Rems

Človek, ki ljubi Novo mesto. Planinec. Tekač. Računalniški navdušenec. Ponosen Slovenec.Več v zavihku "O nas".

Trackbacks / Pings

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja