Mestne packe

Novomeška sramota

Vsako večje mesto ima urejen avtobusni mestni potniški promet, katerega glavno stičišče je ponavadi osrednja avtobusna postaja. Je prostor, kjer lahko vstopimo na različne linije potniškega prometa, prostor, kjer dobimo informacije o voznem redu ter lahko kupimo vozovnice. Je tudi izstopna postaja za ljudi, ki se prvič srečujejo z mestom (npr. turisti), obenem pa vmesna postaja za daljše mednarodne linije. Iz naštetega lahko ugotovimo, da gre za izjemno pomembno javno infrastrukturo, ki mora biti urejena, čista, omogočati mora vse potrebne storitve, predvsem pa mora biti območje varno. Avtobusna postaja izraža pri turistih tudi splošno mnenje o nekem kraju.

Za novomeško glavno avtobusno postajo to ne velja. To je povsem neka druga zgodba, ob kateri Novomeščani le zmajujejo z glavo ter se nemočno jezijo. Objekt, ki nikoli ni bil dokončan, propada že vrsto let. Naravnost grda lesena fasada v kombinaciji z drugimi materiali dobesedno povzroča občutek strahu in nelagodja. Okolica je zanemarjena, podrti koši, klopi in odpadki so le delček vsega skupaj. Stene so zamazane z grafiti, plakati ter drugo navlako. Potniki nimajo na voljo nobenih svetlobnih panojev o linijah, ni interaktivnih tabel, na razpolago je le velika stara ročna ura, ki bi jo morali pustiti v enem drugem stoletju. Če pada dež, obstaja potencialna možnost, da boste morali na avtobus čakati z dežniki, saj vsi peroni niso nadkriti. Ta problem se pojavlja predvsem ob koncu pouka, ko učenci množično “okupirajo” postajališče. Vendar to še zdaleč ni vse. Nekaj metrov naprej lahko ugledamo fizične pregrade, ki obdajajo gradbeno jamo, ta je v nespremenjenem stanju že od leta 2003.

Pogled na avtobusno postajo – lesena kupola

Notranji prostori niso nič boljši. Skromno okence za nakup vozovnic ter sanitarije, ki so največkrat uničene, torej v nedelujočem stanju. Nazadnje so jih obnovili pred letom dni, a to je le metanje denarja skozi okno, saj izboljšanja razmer ni pričakovati. Ni modernih notranjih čakalnic, prostorov za druženje in klepet. Da o čem drugem sploh ne govorimo. Je pa na voljo kar nekaj gostinskih prostorov (barov), v katere potniki ravno ne zahajajo, ker so to lokali, kjer se zbirajo ljudje z družbenega dna, marginalne skupine, ki jim tako stanje naravnost ustreza.

Kriminalni otok

Zapisano o lokalih vam da lahko misliti, da je novomeška avtobusna postaja središče kriminala. In res je tako. Zapuščenost, zanemarjenost območja ter odsotnost varovalnih sistemov so pač mamljive zadeve za zbiranje marginalnih in kriminalnih skupin, ki se zadržujejo na platoju postaje, v spodnjem “predoru” ter v barih. To se dogaja predvsem v večernih in nočnih urah, ko se na postaji odvijajo celo spopadi med nekaterimi skupinami prebivastva, in sicer s palicami in kamenjem. V lokalih problematični posamezniki izzivajo druge obiskovalce, jih ustrahujejo ter uničujejo inventar. Ena od lastnic lokala je pred časom za Žurnal24 izjavila:

Čudne združbe se zbirajo po lokalih na avtobusni postaji. Pridejo v večjih skupinah, največkrat v večernih urah, in potem se dogaja marsikaj, tako da se ne počutimo več varno. Nedavno sem imela v lokalu popolnoma uničena stranišča: odtrgane školjke, pisoarje, škatle za brisače celo s ploščicami vred in ograjo pred vhodom v lokal.

Naj omenimo, da težave pogosto povzročajo Cigani (Romi), ki pa pri tem še zdaleč niso sami. Pomagajo jim tudi določeni priseljenci, anarhisti ter pripadniki skrajnih nacionalnističnih skupin. Novomeščani se tega zelo dobro zadevamo, zato se območja v večernih urah vedno ogibamo, saj se enostavno ne počutimo varne. Kogar koli boste prosili za sprehod v večernih urah na tem območju, vas bo le postrani pogledal. Tega se je treba izogibati. Policija sicer poudarja, da ob prijavah vselej posreduje, izsledi storilce in izda sankcije, vendar gre le za gašenje požarov. To ne reši ničesar, sankcionirane osebe svoje delo nadaljujejo naslednji dan. Dejstvo je, da se varnostno stanje ne bo izboljšalo dokler postaja ne dobi upravljavca, ki bi na njej lahko zagotovil red, npr. z različnimi varnostnimi sistemi.

Postaja s ceste – podoba kratice NM

Kronologija dogodkov

Klavrno stanje postajališke infrastrukture, kriminal in druge nevšečnosti so posledica procesov, ki so se dogajali v preteklosti. Postaja je bila zgrajena leta 1989, in sicer po načrtih arhitekta Marka Mušiča, ki je zasnoval med drugim tudi Knjižnico Mirana Jarca. Predvideval je 2 dela, samo postajo (nekomercialni del) in poslovno zgradbo (komercialni del). Realiziran je bil le 1. del, med tem, ko drugi ni prišel nikoli na vrsto. Ker so bili na objektu uporabljeni materiali, ki se hitreje obrabljajo, je slednji začel sčasoma propadati, saj ga niso redno vzdrževali. Te stvari so se potem le še poglabljale. Prelomno je bilo leto 2003, ko je družba Real pridobila zemljišče ob postaji (prostor, kjer naj bi stal 2. del). Nepremičninsko podjetje je zasnovalo poslovno-trgovski kompleks in gradnja je kmalu stekla. V tem času je torej nastala danes znamenita gradbena jama, kjer se kopičijo odpadki. Na gradnjo se je odzval arhitekt Marko Mušič, ki je z začasno odredbo zaustavil projekt, saj je menil, da so mu bile kršene avtorske pravice. Sledile so tožbe in pritožbe, zadeva je preko vrhovnega sodišča prišlo celo do ustavnega sodišča. A avtor načrta novomeške postaje ni imel prav. Ta je vztrajal, da mora investitor upoštevati njegove načrte pri gradnji, Real pa je dokazoval, da avtorske pravice na njihovem zemljišču ne veljajo. Sodišče je pritrdilo Realu, vendar je bilo to pravnomočno šele konec leta 2010, torej dobrih 7 let po izkopu gradbene jame. Real je utrpel veliko gospodarsko škodo, saj načrta ni mogel izvesti. Gospodarske razmere so se vmes precej spremenile, iz obdobja rasti smo prišli v krizo. Investitor je tako ob koncu postopka že bil v stečaju, njegova zemljišča na avtobusni postaji pa del stečajne mase. Šele, ko bo stečajni postopek končan, bodo zemljišča dobila nove lastnike in šele takrat bo možen naslednji korak v tej zgodbi.

A to ni edini problem. Sama postaja je v lasti 12 lastnikov (gostinski lokali, poslovni prostori), med katerimi je tudi Mestna občina Novo mesto, vendar ima ta v lasti le sanitarije, postajališki plato, torej javne površine. Problem so nerešena lastništva, ki onemogočajo pripravo načrta obnove, oziroma rekonstrukcije. Večina še zmeraj ni vpisala etažne lastnine v zemljiško knjigo. In iz tega začaranega kroga ne moremo in ne moremo izstopiti! Za nameček, postaja tudi nima uradnega upravljavca – aktivnosti za izbiro slednjega potekajo šele sedaj.

Pogled na območje postaje – v ospredju znamenita gradbena jama

Stališče koncesionarja mestnega potniškega prometa, prihodnost …

Na Veolii pravijo, da so s problemi seznanjeni ter, da razumejo kritike, vendar sami ne morejo ukreniti veliko. Poudarjajo, da (še) niso upravljavec avtobusne postaje, ampak zaenkrat samo lastnik določenih prostorov. Takoj ko bodo postali upravljavec, naj bi izvedli nekatera nujna vzdrževalna dela, sedaj pa tega ne morejo, saj obstaja tveganje, da od ostalih lastnikov ne bodo dobili plačila. Ključna je potemtakem občina, ki je do zdaj absolutno premalo naredila na tem področju. Lahko bi oblikovala skupino, ki bi se intenzivno ukvarjala z nakopičenimi problemi ter pomagala reševati lastniške težave, vendar obstaja občutek, da ji stanje dobesedno ustreza, ker trenutno nima razpoložljivih sredstev za celovito obnovo javne infrastrukture na postaji. Izgovarjanje, da se ne morejo vpletati v lastniške spore ni na mestu, saj je glavna avtobusna postaja zelo pomemben del infrastrukture, za katerega je pristojna občina. Ta bi morala stvari pospešiti, spodbujati vpletene ter jih siliti k rešitvam, s katerimi bi bili zadovoljni vsi. Dejstvo je, da postaja potrebuje obnovo in to čimprej. Na ta način bi se delno rešili tudi vandalizma, saj urejenost ter prisotnost potnikov in sprehajalcev odganja skupine, ki rade izkoriščajo predvsem kaotične lokacije, kar postaja danes je. Morda se kaj premakne po izbiri upravljavca, vendar obstaja močan dvom in to upravičeno.

Kakorkoli, stvar je sramotna in potrebuje izboljšanje. Mi bomo zadeve spremljali še naprej.

Besedilo: Luka REMS, foto: Matej VOVKO.

11 komentarjev

 1. B.

  Rešitev je samo ena. Vsak cent za obnovo je metanje denarja stran. Začasno je treba avtobusno postajo preseliti nekam drugam, obstoječo pa zravnati s tlemi in zgraditi novo, primerno času v katerem živimo.

 2. A.T.

  Dobr bi blo d bi naredl tud kej glede popivanja mladine v teh lokalih. Večinoma so polni samo zaradi dijakov ŠCNM, kar me skrbi je pa to d je tam vedno več mlajših. Niso samo iz višjih ampak so tudi že dijaki iz nižjih letnikov (1. in 2.). kakšne inšpekcije bi ble lahko bolj pogoste, pa zdj se mi je že ene parkrat zgodilo d ko sem bil tam na pijači in je prišla inšpekcija so policaji vstopili le v 2-3 lokale in to vedno iste. V ostalih gostilnah se pa medtem toči naprej, ko da jim noben nč ne more. Ne vem zakaj se tuki delajo razlike, naj se vse pregleda in kaznuje enako. Glede na to d vemo kakšna je situacija v NM tole tud že smrdi na kšno kuhno.

  • Pozdravljen, Marko.

   Alkoholizem je del te kulture, žal. Tega procesa ne moremo ustaviti kar tako, saj je to povezano z družino, vrednotami in seveda z okoljem. Lahko pa sprejmemo določene ukrepe, da to omejimo ter predvsem, da zmanjšamo škodo na javni infrastrukturi, ki se pojavlja. Opijanje na avtobusni postaji je stalnica, ravno tako velja to na splošno za Novo mesto, v lokalih in zunaj njih. Slednji pogosto točijo alkohol mladoletnim osebam. Kakor vem, so že bili neki inšpekcijski nadzori, vendar so izrečene globe in opomini, potem pa se spet nadaljuje vse po starem. Deifinitivno se strinjam, da treba okrepiti nadzor lokalov v Novem mestu.

   Mimogrede, trenutno občina razmišlja o odloku o prepovedi popivanja na javnih mestih. Na spletni strani ZA Novo mesto bomo zadeve spremljali še naprej!

 3. Wolf

  ”Naj omenimo, da težave pogosto povzročajo Cigani (Romi), ki pa pri tem še zdaleč niso sami. Pomagajo jim tudi določeni priseljenci, anarhisti ter pripadniki skrajnih nacionalnističnih skupin.”

  Odkdaj anarhisti ter pripadniki skrajnih nacionalnističnih skupin pomagajo ciganom?!

  • Morda nekoliko nelogično napisano. Ne gre za to, da bi si te skupine med sabo pomagale, ampak za to, da pri povzročanju težav pomagajo tudi te skupine.

   • Wolf

    aja? js še nism vidu al pa slišou za skina al pa kogar koli ki bi uničeval lokale itd. (odgovor na “V lokalih problematični posamezniki izzivajo druge obiskovalce, jih ustrahujejo ter uničujejo inventar.”)
    Največkrat to počnejo ravno cigani (romi)…sprehod se po postaji pa povpraš mal ljudi okol kdo jih ustrahuje oz. kdo dela večje probleme.

    • rikola

     ja,razni lokali kot so ulca pa smajli bi lahko mal poostrili nadzor komu kelnarce točijo alkohol,bi blo dobro,da bi se tud njih in lastnike kdaj ,,legitimira,,ne pa da si na račun mladoletnih polnijo žepe,bo treba kar kakšno inšpekcijo poslat,razmislite malo.

 4. nevermind

  no pa da ne boste mislili, da je postaja polna samo zaradi dijakov ŠCNM, kateri naj bi “popivali” v tamkajšnih barih. postajo in bare polnejo dijaki prav vseh novomeških srednjih šol kot tudi nekaterih osnovnih šol. tako, da tukaj niso problem tisti, ki se vozijo domov, da se ne bomo narobe razumeli. postajo obiskujejo tudi tisti, ki živijo v novem mestu. je pa res da glavni problem predstavljajo romi, ki se ne malo kdaj spopadejo s tako imenovanimi domoljubi. vendar pa tudi ti niso nedolžni, saj marsikdaj povod za pretep dajo tudi sami. tega sicer ne moremo preprečiti, saj bodo še vedno na postajo zahajali dijaki in osnovnošolci. takšni, ki se izognejo prepirom in pretepom, kot tudi takšni, kateri se vanje v pletejo. tega pa ne bo preprečil noben. spoznati moramo, da se časi spreminjajo in da najstniška leta niso tisto kar so bila, saj se tudi svet spreminja!

 5. Joker

  No pač… sam mislim da ni problem če pridejo dijaki in spijejo kakšno pivce in se v miru pogovarjajo… ( saj so vse generacije pile alkohol ko so bili najstniki) ampak bi morali lastniki lokalov narediti mero. Če že dajo najstniku pivo naj rečejo: Lej enega dobiš in to je to. Ne pa da vidim na postaji kako tankajo litre in litre. Kakor vem sta problematična vsi lokali razen en poseben bar, ki je bolj na samem in ni ravno za take ki se radi pretepajo ( verjetno veste kater bar mislim).
  Na postaji nisem še videl skina, ki bi delal probleme in delal škodo. Je pa tudi en bar gori po stopnicah, katerega bi bilo treba zapreti. Tam se ponavadi zbirajo pretepači in podobni.
  Anarhisti? Kakšni anarhisti neki.
  Treba je tudi nekaj storiti glede napadov na dijake. Ni dolgo nazaj,ko sem z dekletom stal na postaji in z njo čakal na avtobus. Kar naenkrat so prišli ljudje določene etične skupine ( vemo kdo so to) in začeli napadati dijake naključno. Pet starejših se jih je postavilo v ozadje in dva njihova najstnika sta napadla dijaka in ga zbila na tla ter ga pretepala. Nato sta ga pustila pri miru in napadla še enega. In še enega. Seveda če bi se kdo branil bi prileteli tistih pet v ozadju in “pomagali” svojima mladičkoma. Kaj naj človek naredi v takem primeru?

Trackbacks / Pings

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja