Mestne packe, Zgodbe vsakdana

QR kode še zmeraj ne delujejo

30. julija letos so mestni veljaki slovesno predstavili informacijske table o kulturni dediščini Novega mesta. Da bi morale stati že veliko prej, je jasno vsakemu meščanu. Občinarji so med drugim na moj poziv o postavitvi omenjenih tabel še 25. avgusta 2010 izgovore za nepostavitev iskali v predpisih. Njihova argumentacija je bila:

“Gre za to, da področje označevanja kulturnih in drugih znamenitosti na območju mestnega jedra še ni zakonsko ustrezno urejeno, zato objekti oziroma novomeška območja še niso označena.”

Danes torej table le stojijo, po dve skupaj na osmih različnih lokacijah v starem mestnem jedru. Ena od tabel vključuje obširen opis znamenitosti v slovenščini skupaj s fotografskim gradivom, druga krajši opis v nemščini, angleščini in italijanščini. Zraven so dodali še nekaj tehnološkega pridiha, kar imenujemo QR kode. Bistvo tega je, da lahko obiskovalci s skeniranjem teh kod (preko pametnih telefonov) dobijo dodatno slikovno gradivo o predstavljanem na informacijski tabli. Žal pa skoraj 2 meseca po slovesni predstavitvi te še zmeraj ne delujejo, kar je naravnost sramotno.

Kaj se torej zgodi, če odčitamo kodo? Brskalnik nas vodi na spletno stran visitnovomesto.si/qr, ki ne deluje. Morda je stvar povezana z vzpostavitvijo novega spletišča novemeškega turizma, tega so na občini obljubljali za junij. A se ni zgodilo nič. Tako kot kode ne delujejo, tudi nove spletne strani še ni.

Napoved nove spletne strani – MO Novo mesto:

“Glede spletne strani s turističnimi informacijami o Novem mestu in okolici lahko povemo, da je v prenovi. Predvidoma bo na voljo konec junija.”

Odčitvanje QR kode z informacijske table – stvar žal ne deluje

Naj poudarimo, da je novomeška občina s pojasnili vedno mlačna, odgovori so skromni, pogosto nepopolni in z zelo dolgo zamudo. Še bolj pa boli dejstvo, da so predstavili nekaj, kar še sploh ne deluje v celoti, celo koncert so imeli za to. Zakaj že? Zato, da so nekaj naredili na pol? Vsekakor bomo zadevo spremljali naprej in vztrajali, da se stvari uredijo. Konec koncev, to si zaslužijo turisti, to si zaslužijo Novomeščani in seveda to si zasluži Novo mesto. Zasluži si projekte, ki so izvedeni popolno.

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja