Mestne packe

Problematični odsek za pešce na Šentjernejski cesti

Te dni v javnosti precej odmeva zaprtje Ljubljanske ceste (zaradi izgradnje priključkov za Mercator ter obnovitve cestišča), ki je povzročilo večjo obremenitev Ceste brigad, s tem pa slabšo varnost tamkajšnjih prebivalcev, predvsem šolarjev. Krajani so stanje po več pozivih ter z enosmerno ureditvijo le uspeli izboljšati. Med tem pa se na drugem koncu mesta, natančneje na Šentjernejski cesti proti Cikavi, ne zaradi del, temveč zaradi obremenjenosti ceste in katastrofalne infrastrukture za pešce (šibki udeleženci v prometu), že dlje časa pojavlja problem zagotavljanja varnosti za slednje.

Manjkajoč prehod za pešce – pri odcepu za Lobetovo

Podrobnejši pregled situacije nam pokaže, da morajo pešci, če želijo priti po pločniku (Šentjernejska cesta od KZ Krka naprej) do Cikave večkrat kršiti cestno prometne predpise. Namreč, pločnik se konča nedaleč od zadružne trgovine pri odcepu za Lobetovo ulico (ta skrajša ovinek in se na cesto ponovno naveže nekoliko naprej od odcepa za Drgančevje) in se nadaljuje spet naprej od odcepa za Drgančevje, vendar na drugi strani ceste. Meščani in sprehajalci imajo sicer alternativo v Lobetovi ulici, kjer je označen pas (hodnik) za pešce, a potem na pločnik Šentjernejske ceste proti Cikavi zakonito ne morejo priti, saj uradnega prehoda za pešce ni. Ne gre zgolj za vidik zakonitosti, pomembna je predvsem varnost ljudi, ki pa je tu zelo vprašljiva, saj je promet po omenjeni vpadnici zelo gost, kar bi lahko potrdili tudi tamkajšnji stanovalci.

Kratkoročna rešitev je označitev prehoda za pešce pri navezavi Lobetove na Šentjernejsko  (naprej od odcepa za Drgančevje) z ustrezno svetlobno signalizacijo, dolgoročna in seveda tudi boljša pa izgradnja manjkajočega odseka pločnika preko “ovinka”.

Mestno občino bomo pozvali naj odpravi to anomalijo, saj so zaradi nje ogroženi številni udeleženci v prometu in vsaj enkrat naj se stvari uredijo, preden se zgodi morebitni črni scenarij. Do takrat pa vsem udeležencem svetujemo previdno in varno po tamkajšnjih cestah!

Luka REMS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja