Zgodbe vsakdana

Kmalu: Kakovost življenja

V našem mestu živijo različne starostne skupine prebivalstva, od mladih pa vse do tistih v poznih jesenskih letih. Vsaka izmed njih ima svoje interese, potrebe, predvsem pa prioritete, kaj početi v življenju. Kakovost in naprednost nekega mesta se pokaže ravno v tem, kakšne možnosti imajo meščani pri ustvarjanju in preživljanju takšnega ali drugačnega časa v Novem mestu.

Pri tem se postavljajo najrazličnejša vprašanja. Je mesto prijazno? Ima en desetletnik dovolj možnosti za zdrav in varen razvoj ter prostočasne aktivnosti? Lahko mladi v svojih najbolj razburljivih letih izžarevajo svojo drznost in pogum na primernih mestih? Imamo radi športnike, spoštujemo njihov trud ter skrbimo za razvoj športne infrastukture? Imajo ljudje s “frišno” diplomo kaj iskati pri nas? Imamo delavna mesta? Ponujamo možnosti za raznovrstna trgovska središča in pametne nakupe? Smo tako napredni, da lahko invalidi; slepi, gluhi ali kako drugače prizadeti normalno hodijo po cesti, imamo torej prilagojene pločnike? Skrbimo za starejše ali jih potiskamo stran od družbe, razmišljamo o varni starosti?

To je le nekaj izmed vprašanj, ki jih neomejeno veliko. Nadaljnje lahko razmišljamo o vrednotah, ki jih zastopamo v teh krajih. Je varnost, čistost in lepota tisto kar želimo? Kaj odražajo stalno podrti koši za smeti in podrte klopi? Pomeni morda, da ne želimo sedeti in uživati v pogledu ali še čem drugem? Mar romantiko zamenjuje zganjanje vandalizma na takih površinah?

Na podobna vprašanja bomo odgovorili v seriji prihajajočih prispevkih, ki bodo govorili o kakovosti življenja v Novem mestu za vse starostne skupine. Iskali bomo možnosti, kako delati, uživati in tudi lenariti v mestu. Izpostavili bomo stvari, ki manjkajo, pa bi jih nujno potrebovali. Prispevali bomo predloge, kako izboljšati stanje in narediti stvari lepše, prijaznejše. Ne bo šlo le za velike projekte. Saj veste, kako se reče: “Hudič se skriva v majhnih podrobnostih.”

To je upanje za Novo mesto. Je možnost narediti stvari boljše za vse nas. Slednjo moramo izkoristiti, pri tem moramo biti dosledni in vztrajni. V mislih moramo imeti – ZA Novo mesto – vodilno slovensko mesto.

Serija prispevkov se začne kmalu.

O avtorju: Luka Rems

Človek, ki ljubi Novo mesto. Planinec. Tekač. Računalniški navdušenec. Ponosen Slovenec.Več v zavihku "O nas".

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja