Mnenja

Komentar: Dovolj uničevanja!

Splača se zgodaj vstati, jaz vem zakaj … Poletno jutro na Marofu je posebno doživetje, še posebej tam, kjer vidimo staro mestno jedro, torej Kapitelj, most v Ragov log in na drugi strani Mestne njive s Klemenčičevo kmetijo na vrhu. Prijetno hladno je, že pred prvimi sončnimi žarki nas varuje kostanjev drevored, ki pa mu danes kaže vse slabše. Zadnja leta so bile na udaru številne bolezni, zato je bilo potrebno precej dreves požagati in posaditi nova. A tem novim drevesom, ki ustvarjajo mestno večno romantiko ne gre najbolje, saj jih nekateri ne morejo in ne morejo pustiti pri miru. Lomijo veje, uničujejo lesene opore … In ne enkrat, temveč vsakič po tem, ko delavci Trate zadeve popravijo. Jutranje zaspano nadaljujem svoj sprehod, kjer me kmalu čakajo povsem razdejane klopce (lesene deske so med drugim po celem drevoredu), pa koši, ki s svojo svetlo zeleno barvo nekje sredi travnika opozarjajo in kličejo: ” Postavi me na nazaj, prosim!” Pločevinke, vrečke iz McDonaldsa, kup plastične nesnage in cigaretni ogorki so malo tu, malo tam, prosto po Prešernu, ob poti in na poti. Komu mar, da je Marof in njegov drevored zaščiten z odlokom mestne občine.  Precej žalostno, še posebej, če me ljudmi začutiš, da jih to ne zanima, veliko jih pravi v stilu “bodo komunalci že pospravili”. Saj bodo res, a to stane.

Med tem počasi opravim z Marofom, vračam se ter nadaljujem z razmišljanjem, zunaj pa postaja vroče, kar občasno pregreva moje misli z nekaterimi čudnimi idejami, a ostajam zbran in ja, predvsem jezen. Ugotavljam, da se vandalizem v našem mestu stopnjuje, logično saj to vsi skupaj toleriramo. Ste videli koga, ki bi zahteval, da se preneha uničevati javno dobro? Jaz ga nisem, vidim le, da vsi skupaj požremo vse kar se skuha. In to nas tepe. Pa da ne boste mislili, tukaj ne govorimo le o ciganskem nasilju, ampak tudi o vandalizmu nekaterih drugih skupin prebivalstva različnih narodnosti, ki svoje neuspehe in frustracije znašajo nad našim ljubim Novim mestom. Nič jim nismo naredili, tudi nič jim nočemo, le spoštovanje, poštenost in solidarnost z vsem kar imamo. Podobne situacije kot na Marofu so tudi drugod po mestu. Poglejmo še 2 primera!

Loka, daleč od mestne avenije

Novomeščani se po njej pridno sprehajamo, mnogi jo imajo za “mondeni” del mesta, a je daleč od tega. Bližina Krke, gostišče in restavracija, pa športna igrišča in klopi. Vse lepo in prav, ko ne bi bila Loka skoraj vsak teden razdejana in ponižana. Z mostu lahko tako v reki opazujemo Tuševe vozičke, prometne znake, tam je verjetno tudi informativna tabla o Krki, ki je izginila že nekaj časa nazaj. Prometni količki, ki omejujejo promet so zlomljeni, mnogi že dolgo ne več v funkciji, predvsem leseni v bližini čistilne naprave, ki so nekoč preprečevali dostop z vozili na zelenico. Danes seveda ne več in ponovno je polno vozil tam, kjer ne bi smeli biti. Ob stebrih šmihelskega mostu polno odpadkov, najdejo se igle itd. Nekoliko naprej proti Zupančičevu sprehajališču noro umazane klopi, na katerih noče sedeti nihče, nasproti pa igrišča, na katerih je vsaj malo “zdravega duha v zdravem telesu”. Pot pod interno bolnišnico doživlja precej identično zgodbo.

Zloglasna avtobusna postaja in osrednje kriminalno središče

Z Loke se preselimo na avtobusno postajo, ki je simbol novomeške nesposobnosti ter glavno središče obračunavanja med različnimi skupinami. Postaja ima burno preteklost, zgrajena je bila po načrtih Marka Mušiča, sina slavnega arhitekta Marjana Mušiča. Zgradbo je Mušič zasnoval v lesu, tako se je že kmalu po njenem odprtju začelo propadanje. Dejstvo je tudi, da objekt nikoli v celoti ni bil končan, še manj pa nadzorovan in predvsem vzdrževan. Pred leti je bil sicer poskus podjetja Real, da oživi postajo s poslovnim objektom, a je projekt ustavil prav arhitekt postaje. Stvar se je nato vlekla na sodišču, kjer je Mušič izgubil, a med tem Reala ni bilo več, saj je končal v stečaju. Nam pa je ostala gradbena jama. Kje so torej glavni problemi današnje avtobusne? Postaja je kot prizorišče anarhizma, je brez nadzora, le nekaj uslužbencev Veolie se pojavi tu in tam. Posledica tega so obračuni med različnimi skupinami z dna družbe. Pretepi, obmetavanje s kamenjem, grožnje z noži in bokserji niso nič nenavadnega. Policija pogosto posreduje, a je tudi vse. Žalostno je, da se to dogaja tam, kjer bi se morali srečevati izletniki, turisti, ki pa jih tudi ni več, saj avtobusna podjetja poskušajo prikriti sramoto tako, da avtobuse parkirajo na bližnjem Tuševem parkirišču, ki pa seveda nima primerne infrastrukture. Vse skupaj dodatno poslabšajo še spori med lastniki posameznih delov postaje, ki se nikakor ne morejo dogovoriti o prihodnosti, ceno tako plačujemo vsi skupaj. Nekaj lokalov, ki so tam, pa služi zgolj z gostovanjem problematičnih skupin in razbijanjem dolgo v noč. Vsak dan!

Ob vsem tem se človek vpraša, kaj počnejo pristojne službe. Dobro, je že res, da delavci vsak teden popravljajo klopi, koše in podobno. A to je le odpravljanje posledic, potrebujemo rešitve, s katerimi bomo tovrstne stvari preprečevali. Na Marofu in še na nekaterih drugih lokacijah bi bilo potrebno vzpostaviti zapornice (v več v predlogu tukaj), Loka nujno potrebuje več javne razsvetljave ter druge rešitve, avtobusno postajo je potrebno porušiti ter zgraditi novo z vsemi ustreznimi mehanizmi, ki bodo preprečevali nasilje in vandalizem. A novogradnje še ni tako kmalu na vidiku. Kaj storiti do takrat? Občina naj od upravljavca Veolie zahteva vzpostavitev tehničnega varovanja ter video nadzornega sistema. Na ta način bi zmanjšali raven kriminalnih dejanj, kar je ključno na kratki rok. Poleg tega bi morali razmišljati sistemsko. Pristojni bi lahko sprejeli odlok, s katerimi bi pooblastili mestne redarje, da lahko ljudem, ki uničujejo mestne površine ali kako drugače škodujejo mestu in njenim prebivalcem, izrečejo visoko denarne kazni. Prepričan sem, da bi stvar delovala, ob vsem tem bi se lepo polnil tudi mestni proračun. Na dolgi rok pa bi morali razmišljati o celovitem mestnem video nadzoru. Mogoče se komu zdi to še znanstvena fantastika, a nismo daleč od tega. To bo prihodnost slehernega mesta, ki bo hotelo biti varno, lepo in čisto. Novo mesto mora biti med njimi!

 

 

3 komentarji

  1. gozdni joža

    Zanimiv članek, lepo da nekdo tudi kaj glede tega reče. Se strinjam z vsem kar si zgoraj napisal, predvsem mi je všeč tista rešitev s postavitvijo zapornic. Vendar pa si šel predaleč s tistim celovitim mestnim video nadzorom. Ni mi všeč misel, da bi me snemali ob vsakem koraku, že tako imamo zaradi vse te tehnologije manj svobode, da bi pa še to uvedli je pa enostavno preveč. Sem prepričan da bi se lahko tudi kako drugače spopadli proti vandalizmu.

    • Spoštujem tvoje mnenje, glede zavračanja mestnega videonadzornega sistema, a se z njim ne strinjam. Dejstvo, da recimo to poznajo že tudi v Kopru. Vandalizem v mestu je velik problem, k temu moramo dodati še cigansko (romsko) nasilje in posledice so katastrofalne. Res je, nekaj lahko naredimo z zapornicami, z odloki, z mestnimi redarji. A ti nikoli ne bodo povsod, zmeraj bodo storilci iskali obvode, da bi lahko storili nameravana dejanja. Mestni videonadzorni sistem bi definitivno pripomogel k večji varnosti in zmanjšal bi se vandalizem. To ne pomeni, da bi bile kamere na vsakem koraku, temveč le na tistih najbolj problematičnih mestih. Storilci bi vedeli, da so pod nadzorom in bodo, če bodo delali neumnosti kaznovani. Seveda bi bilo ob tem potrebno vzpostaviti tudi celovito rešitev glede dela s temi posnetki ter določiti ekipo, ki bi te stvari nadzorovala ter po določenem obdobju uničevala posnetke. Mene kot človeka, kateremu varnost pomeni eno od najbolj pomembnih vrednot, snemanje ne moti. Moja dejanja so zakonita in moja vest je čista. Je pa pomembno vedeti, da moramo včasih pri takih vprašanjih stremeti h kompromisom.

  2. leiah1

    Za tiste, ki žive v bližini romskih naselij res ni lahko. Vprašujem se, zakaj brezposelni in otroci ne stopijo skupaj in si počistijo okolico hiš; kaj jim pomaga neometana in skupaj spacana hiša, okolica, tapecirana z odpadki, pred hišo pa mercedes ! Ali romska kultura vsebuje tudi to specifično navado ? Večkrat se žalijo, da nimajo elektrike, vode…za cigarete pa imajo vsi. Težko vidiš Roma brez cigarete med prsti. Naj poizkusijo opustiti to drago in škodljivo zasvojenost, pa bodo videli, kaj vse si bodo lahko privoščili za prihranjen denar !

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja