Idejnik za prihodnost, Kriminal

ZA varne zelene površine

Novo mesto sodi med večja slovenska mesta, a je njegova značilnost, da nima visokih zgradb, kar naredi kraj nekoliko bolj prijazen in prijeten. Poleg tega ima veliko zelenih površin (Ragov log, Portoval, Marof …), ki meščanom omogočajo aktivno obliko preživljanja prostega časa, torej sprehajanje, tek in kolesarjenje. Te površine sodijo med urejene, na voljo so klopce in koši za smeti, vendar lahko opažamo, da se na nekatere lokacije predvsem v večernih urah kar z avtomobilom pripeljejo določene kriminalne skupine in pri prebivalstvu sprožajo občutek strahu, v gozdu pa povzročijo pravo razdejanje. Rešitev problema je v postavitvi kovinskih zapornic (takšne kot dostop preprečujejo v Triglavskem narodnem parku). Te bi preprečevale dostop skupin z vozili v gozd ali drevored, kar bi deloma tudi rešilo problem večernega zbiranja na teh območjih. Vedeti moramo, da če ne bi bil možen dostop z vozilom, tudi zbiranja večjih skupin ne bi bilo, saj so zelo odvisni od prevoznih sredstev. Na katerih lokacijah bi bilo torej smiselno postaviti fizične ovire (zapornice)?

Kettejev drevored na Marofu

Drevored Marof

Marof ali Kettejev drevored je eden najlepših predelov Novega mesta, nekoč je tu potekala glavna cesta med osrednjim delom in Bršljinom, na območju pa so tudi obširna arheološka najdišča. Okoli 1500 metrov dolg drevored nudi predvsem v poletnih mesecih senco, čudovit pogled na staro mestno jedro in Reko Krko pa pričara pravo romantiko. Na Marofu je nekaj hiš, ki seveda potrebujejo cestni dostop, a nekateri to nezakonito izkoriščajo. Sicer je na sredini drevoreda fizična zapora, a je neustrezna, ker se da pripeljati z obeh strani. Najbolj pametno bi bilo postaviti dve zapornici (ena pri igrišču OŠ Center, druga v Bršljinu), redkim stanovalcem pa bi izročili ključe za dostop.

Lokaciji:

  1. Konec tlakovane ceste, ki vodi na Marof pri igrišču Osnovne šole Center; od tu naprej so 3 hiše, ki imajo dostop iz te strani.
  2. Začetek ceste na Marof iz Bršljina, za začetnima hišama (očesnim centrom in zasebno hišo); od tu naprej je 1 hiša, ki ima dostop iz te strani.

Oglejte si Postavitev zapornic na Marof na večjem zemljevidu.
.
Ragov log
.
Gozd na desni strani Krke se razprostira vse od zgornje Kandije do Ragova. Bližina reke in zvok dveh jezov mu dajeta poseben pridih, zato velja za oazo miru, priljubljen pa je tudi pri športnikih, ki v njem pridno trenirajo. Po Ragovem logu je kopica poti, v gozd vodi tudi leseni most. Dostop z vozilom večinoma ni mogoč, izjema je cesta, ki vodi iz vasi Ragovo.  To pomeni, da nekateri ljudje neupravičeno vozijo po gozdu, ogrožajo mir in spokojnost ter motijo javni red. Postavitev zapornice je prava stvar, gozdarji in lastniki zemljišč pa bi dobili ključe.

Lokacija:

  1. Cesta iz vasi Ragovo proti Ragovem logu, ki počasi prehaja v makadam, tik pred gozdom; od tu naprej ni nobene stanovanjske hiše.

Oglejte si Postavitev zapornice pred Ragovim logom na večjem zemljevidu.

.
Portoval

Še en mestni gozd leži ob okljukih reke Krke, na eni stran ga obdaja Irča vas, na drugi pa športni park Portoval. Premore ogromno različnih poti, z zadovoljstvom ga uporabljajo nogometaši NK Krka, ki po njem veselo tečejo. Ne branijo se ga niti sprehajalci psov, ki svoje štirinožne prijatelje z veseljem peljejo na sprehod v gozd Portoval. Problem se pojavlja, ker določene skupine ljudi včasih v gozdu pripravljajo nore zabave, ki pustijo vidne posledice. Do gozda dostopajo z vozili, kar seveda ni prav. To bi morali urediti z dvema zapornicama, z vsako na eni strani.

Lokaciji:

  1. Cesta, ki vodi od nogometna igrišča z umetno travo proti gozdu, nekje pri koncu igrišča, kjer se začnejo barake lastnikov vrtičkov; od tu naprej ni nobene stanovanjske hiše.
  2. Cesta, ki vodi iz Irče vasi proti gozdu, pri odcepu, kjer potem dve poti vodita v gozd; naprej je nekaj barak; od tu naprej ni nobene stanovanjske hiše.

Oglejte si Postavitev zapornic v Portovalu na večjem zemljevidu.

.
Seveda se bodo sedaj oglasili nekateri lastniki zemljišč in gozdarji, ki bodo protestirali, da bi postavitev zapornic pomenila več dela za njih, ker bi morali vsakič odklepati in tako naprej. Ne gre se za to, kdo bo imel več dela, gre se za to, ali bomo kot meščani in meščanke še naprej brezskrbno pohajkovali po novomeških zelenih oazah in se tam sproščali in uživali. Potrebno je poudariti, da je mesto dom njenih prebivalcev in cilj vseh nas bi morala biti čim večja in blaginja za vse nas.

Predlog bo posredovan pristojnim organom!

Luka REMS

Trackbacks / Pings

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja