Dogodki

Noč na Krki. Letos le na nivoju?

Se še spomnite lanske kalvarije glede organizacije priljubljene prireditve Noč na Krki, ki jo je organiziralo Turistično društvo Novo mesto? Nekaj dni pred dogodkom sploh ni bilo jasno ali prireditev bo ali pa je ne bo. Na koncu so le uspeli napraskati okoli 3000 €. Da, takšen je bil proračun lanske Noči na Krki ob dejstvu, da bi morala biti to ena od osrednjih prireditev v mestu, ki je kulturno, upravno in gospodarsko središče dolenjske regije.

Med tem je minilo leto dni in Noč na Krki je spet pred vrati. Zmajujete z glavo? Morda prehitro, pristojni za letos obljubljajo višji nivo, celotno organizacijo pa je prevzel Zavod za turizem Novo mesto.

Največja atrakcija je spust lučk po Krki

Tako lahko letos pričakujemo nekoliko spremenjen koncept dogodkov, ki se bodo odvijali tekom cele sobote 25.8.2012. Dopoldne se bo najprej odvil beli teniški turnir, ki ga že tradicionalno pripravlja Teniško društvo Portoval. Zanimivo je, da bodo tekmovalke in tekmovalci oblečeni v belih oblačilih, kot je bilo to v preteklosti. Moški bodo nosili dolge hlače in beli suknjič, ženske pa belo obleko in dolgo krilo. Obvezen pripomoček bo tudi lesen teniški lopar.

Pravo dogajanje se bo nato začelo po 16. uri. Nastopila bo novomeška godba ter mažoretke. Sledila bo delavnica, kjer bodo otroci izdelovali čolničke, ki jih bodo potem spustili po Krki s splava. To je tudi največji čar prireditve. Okoli šesto ure bo potem tekmovanje v veslanju z rafti. K veslanju se lahko pridruži vsak, predhodno pa se je potrebno prijaviti. Informacije najdete na spletni strani Agencije za šport Novo mesto. “Noč na Krki” se bo nadaljevala z nastopom glasbene skupine Dr. Šment, ob 20. uri pa bo uprizorjena plesna predstava Povodni mož. Pol ure kasneje bo sledil vrhunes večera in sicer spust lučk po Krki. Pametno si bo rezervirati dobro mesto na lesenem mostu, saj so lučke že v preteklosti bile prava paša za oči. Zaključek bo okoli polnoči, še pred tem pa nas časa glasba, ples in zabava.

Ob vsem skupaj je potrebno omeniti, da bodo v sklopu prireditve slovesno odprli servisni objekt za tenis, ki so ga gradili kar 5 let. Vmes so bile težave, zmanjkalo je denarja, po končanju del pa so se pojavile težave na straniščih in tuših. Napake so sedaj odpravili in objekt je pripravljen za odprtje. Vključeval bo tudi sodobno kegljaško igrišče, občina pa se trudi oddati gostinski del najemniku, ki bi poskrbel za hrano in pijačo. Celotna naložba je stala nekaj čez milijon €.

Računamo, da letos ne bomo doživeli blamaže, kot smo jo lani. Bilo je temno, turobno, ljudi je bilo malo, prav nič veselo ni bilo. Organizatorji so torej na preizkušnji, od njih bo odvisno, kako se bomo Novomeščani poslovili od poletja. Vse prevečkrat so ljudje, ki se ukvarjajo s turizmom ujetniki nekakšne “podgurske zaplankanosti”, kar se v realnosti tudi odraža. Razmišljati morajo o tem, da je to osrednja novomeška prireditev, za katero se splača potruditi.

Bomo videli!

Priloga: Vabilo in urnik dogajanja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja