Mestne packe

Zanemarjen del pod Šmihelskim mostom

Loka je eden izmed lepših predelov Novega mesta, namenjena je sprehajalcem, športnim navdušencem, pa tudi tistim, ki radi posedate ob Krki v prenovljenem gostišču pri lesenem mostu. A slabo luč na vse skupaj meče zanemarjena okolica pod Šmihelskim mostom (dostopna cesta mimo igrišč do gostišča), kjer je tudi čistilna naprava. Ta je vsa popisana z grafiti, ograja, ki jo omejujejo je luknjasta, na sami strehi objekta je precej smeti. Pred časom so zraven čistilne naprave poskusili omejiti parkiranje vozil s količki, vendar vozniki tega ne upoštevajo, med drugim so količke izruvali ven.

Čistilna naprava ob igriščih na Loki

V neposredni bližini v ograjenem območju je plezalna stena, ki pa se že dolgo ne uporablja več, zato bi jo bilo smiselno odstraniti. Kar se ne rabi, naj gre!

Šmihelski most je ravno tako ves popisan z grafiti, pod samim mostom pa odpadajo nekateri deli ter raste trava. Z vrha so se že pred več leti strgale mreže, na njih pa visi odpadla izolacija (velja za celotno območje). Pozanimali se bomo, kdo je odgovoren za most ter zahtevali njegovo boljše vzdrževanje.

Most propada – deli odpadajo, razrašča se trava

“Lep pogled” navzgor – mreže so strgane, izolacija odpada

Nekoliko naprej proti gostišču so se objestni vozniki že večkrat zaleteli v fizične ovire, ki preprečujejo dostop naprej proti mostu, vandali pa so uničili in odstranili informativno tablo o reki Krki – to se že prej popisali, da se besedilo ni moglo več prebrati.

Table, ki je ni več – odnesli so jo neznano

Seveda ne smemo pozabiti omeniti, da sprehajalci lahko večkrat v bližini z brežin Krke opazujejo v reki Tuševe vozičke, količke, prometne znake in ostale smeti. Vandalizem je v Novem mestu velik problem, ki se mu posveča premalo pozornosti. Pristojne službe večinoma samo odpravljajo posledice takih dejanj (ponekod še to ne), ne naredijo pa nič v smeri preprečitve omenjenih dejanj. Ne smemo zanemariti dejstva, da vsako tako odpravljanje posledic divjanja nekaterih skupin precej stane, mestni proračun pa je vse bolj prazen (letos so že tudi bile likvidnostne težave). Razmišljati bi morali o večji razsvetljenosti območja, o video – nadzornem sistemu ter morebiti tudi o obhodih mestnih redarjev, ki imajo po novi zakonodaji več pristojnosti in bi lahko delali tudi v tej smeri.

Več o vandalizmu in kriminalu že kmalu v obsežnem članku, mi pa v tem času spremljamo situacijo naprej ter računamo na ukrepanje pristojnih.

Luka REMS, fotografije: Matej VOVKO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja